Društvo

VUJANOVIĆ: Crna Gora unapređuje ljudska prava

Filip-Vujanovic807
C
rna Gora unapređuje ljudska prava, a posebnu pažnju poklanja jednakopravnosti građana i borbi protiv svih oblika diskriminacije, rekao je predsjednik države Filip Vujanović, prenosi agencija Mina.

VUJANOVIĆ: Crna Gora unapređuje ljudska prava
Portal AnalitikaIzvor

"Time prvenstveno unapređujemo vrijednosti našeg društva ali i ispunjavamo visoke standarde međunarodne zajednice u procesu pridruženja evropskoj i evroatlantskoj porodici država", kazao je Vujanović na otvaranju Simpozijuma o međunarodnom pravu i ljudskim pravima na Cetinju.

Crna Gora, kaže on, podržava globalne ciljeve Ujedinjenih nacija, politiku mira i dijaloga kao način za prevazilaženje političkih i ekonomskih problema.

"Zalaganje za demokratiju i ljudska prava je pravni, ali i moralni imperativ savremenog svijeta. Zato su demokratizacija i strukturne reforme crnogorskog društva, kao i svih država Jugoistočne Evrope, strateški važne za trajnu stabilnost regiona i bezbjednost evropskog kontinenta", naveo je Vujanović.

On je naglasio da je Crna Gora čvrsto opredijeljena za partnerstvo sa evropskim i evroatalnskim institucijama, radeći na uspostavljanju kutlure ljudskih prava i zaštiti temeljnih sloboda.

"Kao država sa bogatom istorijom različitosti kultura koje su vjekovima očuvale njenu izvornu snagu, zajedno sa multinacionalnim skladom, Crna Gora je odlučna da dosledno i do kraja zaštiti ljudska prava i temeljne slobode", kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora preduzima važne korake u zaštiti prava manjina uspostavljanjem širokog normativnog i institucionalnog okvira za priznavanje i zaštitu manjinskih naroda.

"Crna Gora odlučno i dosledno jednako štiti prava svakog čovjeka stalno normativno unapređujući zaštitu ljudskih prava promjenama u krivičnom zakonodavstvu, zakonima o zabrani diskriminacija, zaštiti ljudskih prava i sloboda i ukupnoj legislativi koja se odnosi na zaštitu ljudskih prava i sloboda", rekao je Vujanović.

Ovaj normativni proces, smatra on, mora biti aktivan i blagovremen i dosledno sprovođen u praksi zbog kapitalne vrijednosti zaštite ljudskih prava i sloboda.

Prema njegovim riječima, u tretmanu ljudskih prava i sloboda mora se polaziti od toga da su to temeljne vrijednosti demokratija. "U savremenom političkom poimanju ljudska prava su osniva demokratskog društva, a država i pravni poredak instrumenti koji garantuju i obezbjeđuju njihovo poštovanje i primjenu".

"Ideja ljudskih prava potiče od shvatanja o urođenom ljudskom dostojanstvu, pa se njihovim unapređivanjem u društvu poštuju temelje vrijednosti čovjeka, stvaraju uslovi za funkcionisanje pravne države i uspostavljanje stvarne vladavine prava", kazao je Vujanović.

On je kazao da je validnost i sadržaj ljudskih prava predmet rasprave u filozofiji, pravnim i političkim naukama i u najširem smislu etičko, pravno i političko pitanje u kome se nalazi ključ za razumijevanje, ali i razrješenje društvenih problema i kriza savremene civilizacije.

"Za tu svrhu univerzalnost koji pripisuje međunarodno pravo, prihvatljiva je za sve narode i države i može se uzeti kao zajednička baština čovječanstva", poručio je Vujanović.

Portal Analitika