Abiznis

Ivanović sa gruzijskim kolegom o saradnji dvije zemlje

pipiok
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović razgovarao je danas sa ministrom poljoprivrede Gruzije Salvom Pipijem (Shalva Pipia), koji je sa saradnicima u zvaničnoj trodnevnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva.

Ivanović sa gruzijskim kolegom o saradnji dvije zemlje
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka na Vili Gorica, ministri Ivanović i Pipia razmotroli su trenutno stanje poljoprivrede u Crnoj Gori i Gruziji, kao i koje su to oblasti u kojima je moguća saradnja, imajući posebno u vidu trenutnu poziciju naše zemlje u odnosu na buduće članstvo u EU, kao i iskustvo koje dvije zemlje mogu da razmijene na tom planu. Definisani su ključni djelovi budućeg memoranduma koji će potpisati dva ministra, kako bi se saradnja fokusirala u nekoliko segmenata poljoprivrede.

„Upravo naše želje da se fokusiramo na nekoliko segmenata poljoprivrede, a ne uopšteno na poljoprivredu, uvjerava me u uspjeh buduće saradnje. Konkretno razgovarali smo kako da unaprijedimo oblast stočarstva, kako da koristimo iskustva Gruzije u izvozu ovčijeg mesa, nešto od iskustva koje se odnose na sadnju lješnika i oraha, zatim kako da reorganizujemo Agenciju za plaćanje, da upodobimo zakonodavstvo, kako bi unaprijedili uslove za biznis. Mislim da ćemo doći i do novih ideja“, rekao je ministar Ivanović.

Ministar poljoprivrede Gruzije kazao je da postoji dosta sličnosti između dvije države, jer su obje zemlje na putu evropskih integracija, te se suo;avaju sa sličnim izazovima i problemima, a imaju i sličnu klimu i poljoprivredu.

Ministar Pipia je kazao da je sa ministrom Ivanovićem imao važne razgovore,  kroz koje se definisalo više osnova za saradnju, ne samo ministarstava poljoprivrede, nego i dvije države u cjelini. „Crna Gora je u prednosti u odnosu na Gruziju, jer smo mi naš sporazum o pridruživanju EU potpisali prije sedmicu. U tom smislu nadam se da će Crna Gora biti u mogućnosti da podijeli sa nama iskustvo u usvajanju evropskih standarda. Dogovorili smo se da ćemo potpisati memorandum o saradnji, ne generalni nego u specifičnim pitanjima, kako bi bili efikasni. Ta pitanja obuhvataju stočarstvo, proizvodnju vina, a zbog klimatske sličnosti dvije zemlje, postoji mogućnost razmjene iskustva u proizvodnji lješnika i sličnog voća“, rekao je Pipia.

Gruzijski ministar poljoprivrede nada se, kako je rekao, da će naša zemlja sa Gruzijom podijeliti i iskustvo u smislu uspostavljanja Agencije za plaćanja, koju je Crna Gora osnovala.

Članovi delegacije iz Gruzije u nastavku boravka u Crnoj Gori obićiće, u pratnji predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog rayvoja, nekoliko kompanija iz oblasti agroindustrije, kao i poljoprivredna gazdinstva, sa područja opština Podgorica, Bar i Nikšić.

 

 

 

Portal Analitika