Društvo

Ministarstvo nauke: Naučno istraživačkoj zajednici 250 hiljada eura

0707ministarstvo-nauke
M
inistarstvo nauke raspisalo je Konkurs za sufinansiranje naučno-istraživačke djelatnosti u ovoj godini, u vrijednosti od 250 hiljada EUR.
Ministarstvo nauke: Naučno istraživačkoj zajednici 250 hiljada eura
Portal AnalitikaIzvor


Konkursom se, kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, naučnoistraživačkoj zajednici Crne Gore do kraja ove godine stavlja na raspolaganje 250 hiljada EUR.



“Sa tim u vezi Ministarstvo nauke će u narednom periodu stimulisati: sa 30 hiljada EUR – učešće u Horizontu 2020, najvećem do sada okvirnom programu Evropske unije (EU), gdje postoji izuzetan interes države da maksimalno stimuliše naučno-istraživačku zajednicu da krene u realizaciju kvalitetnih naučno-istraživačkih projekata, koji bi bili finansirani iz ovog EU programa”, kaže se u saopštenju.



Ministarstvo će, kako se navodi, sa 50 hiljada EUR stimulisati i učešće u Eureka programu, najznačajnijem evropskom projektu koji se bavi povezivanjem nauke i biznisa.



“Eureka omogućava privredni razvoj kroz podršku kompanijama, istraživačkim centrima i univerzitetima za razvoj inovativnih proizvoda, procesa i servisa, koji uz tehnološke inovacije doprinose jačanju produktivnosti nacionalne ekonomije”, dodaju iz Ministarstva.



Konkursom će, kako je saopšteno, biti biće stimulisani doktoranti, koji će u ukupnom iznosu od 60 hiljada EUR imati mogućnost da dobiju novac za prijavu, ocjenu i odbranu doktorske disertacije.



“Zatim učešće na naučnim kongresima, u vrijednosti od 40 hiljada EUR, stimulisanje autora patenata i inovativnih rješenja u iznosu od 20 hiljada EUR i stimulisanje promocije nauke i istraživanja u društvu Crne Gore, iznosom od 50 hiljada EUR”, kaže se u saopštenju.



Iz Ministarstva su kazali da konkurs za sufinansiranje naučno-istraživačke djelatnosti predstavlja jedan od ključnih mehanizama za podršku naučno-istraživačke zajednice, upravo u onim segmentima gdje je procijenjeno da je naučnicima i istraživačima iz Crne Gore, na osnovu predhodnih iskustava, pomoć najviše potrebna, i gdje imaju problema da do novca dođu putem drugih fondova.



“Ministarstvo nauke očekuje izuzetno interesovanje za ovaj Konkurs, imajući u vidu činjenicu da je naučno-istraživačka zajednica prethodne godine, zbog nedostatka sredstava, bila uskraćena za ovu vrstu podrške”, navodi se u saopštenju.



Konkurs za sufinansiranje naučno-istraživačke djelatnosti u 2014. godini otvoren je do kraja godine, odnosno do utroška planiranog novca.

Portal Analitika