Društvo

Počinje škola za diplomate

0707diplomatija
M
inistarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, uz podršku Programa za razvoj kapaciteta (CDP), Kancelarije UNDP u Crnoj Gori i Ministarstva inostranih poslova Vlade Kraljevine Norveške, organizuje sedmu po redu Crnogorsku ljetnju školu za mlade diplomate „Gavro Vuković“. Škola će trajati do 11. jula.

Počinje škola za diplomate
Portal AnalitikaIzvor

Polaznici će biti mlade diplomate iz trideset pet zemalja svijeta, a predavači istaknuti praktičari i teoretičari međunarodne politike.

Crnogorsku ljetnju školu za mlade diplomate sjutra će, u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića, otvoriti potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, stalni koordinator sistema UN i stalni predstavnik UNDP Rastislav Vrbenski i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Poseban akcenat ovogodišnja Ljetnja škola će staviti na ulogu i značaj diplomatije u zaštiti i unapređenju vladavine prava i temeljnih ljudskih prava i sloboda, prevazilaženja kriza i razvoja novih modela ekonomske, političke i bezbjednosne saradnje na međunarodnom planu.

Ujedno, to će biti prilika za mlade diplomate da se upoznaju sa istorijom, kulturom i vanjskopolitičkim prioritetima država učesnica, kao i da kroz učenje, razmjenu mišljenja i druženje uspostave međusobne odnose i temelje buduće uspješne saradnje.

U okviru škole učesnici će obrađivati sljedeće teme: uloga i značaj diplomatije u zaštiti i unapređenju vladavine prava u temeljnih ljudskih prava i sloboda, značaj ljudskih prava u procesu evropske integracije i proširenja EU, značaj diplomatije u zaštiti prava manjina, značaj vladavine prava i temeljnih ljudskih prava i sloboda za države kandidate i potencijalne kandidate, teorija i praksa međunarodnih pregovora, značaj međunarodnog posredovanja u građanskim ratovima, itd.

Predavači će biti eminentni predstavnici crnogorske diplomatije, stranih ambasada u Crnoj Gori, profesori Maršal centra za studije bezbjednosti i Instituta Klingendal u Hagu i eksperti iz različitih oblasti spoljne politike.

Izvor i foto: rtcg.me

Portal Analitika