Društvo

CDT: Za rad partija 3,23 miliona EUR

67CDT
D
ržava će ove godine za rad parlamentarnih partija izdvojiti više od 3,23 miliona EUR, od čega će više od million dobiti Demokratska partija socijalista (DPS) , pokazali su podaci nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

CDT: Za rad partija 3,23 miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor

Više od tri miliona EUR koji su propisani Zakonom o budžetu Crne Gore za ovu godinu se na godišnjem nivou dijeli partijama, proporcionalno broju osvojenih mandata.

Prema podacima koje je Skupština dostavila portalu CDT-a, za rad konstituenata Demokratskog fronta država će izdvojiti više od 836 hiljada EUR.

"Od toga će oko 337 hiljada EUR dobiti Nova srpska demokratija, 241 hiljadu Pokret za promjene, više od 177 hiljada Grupa građana Milan Knežević i oko 81 hiljadu Demokratska stranka jedinstva", naveli su oni.

SNP će ove godine dobiti preko 337 hiljada, a SDP oko 30 hiljada EUR manje.

Podaci pokazuju da će država za rad Pozitivne Crne Gore izdvojiti oko 273 hiljade, a za Bošnjačku stranku 145 hiljada.

Po 81 hiljadu dobiće manjinske partije- Demokratska partija, HGI, Forca i Liberalna partija.

Partije ove iznose dobijaju u 12 mjesečnih rata, a država im je do 30. juna isplatila 50 posto od ukupnog iznosa odnosno 1,61 milion eura. Ostatak će im biti isplaćen do kraja godina.

Iz te nevladine organizacije su naveli da pored ovih iznosa, partije dobijaju novac iz budžeta lokalnih samouprava za rad u lokalnim parlamentima, a u ovoj godini dobile su novac i za vođenje kampanja za lokalne izbore.

“Uz to, svi poslanici u parlamentu imaju mjesečne zarade koje u prosjeku iznose oko hiljadu i 200 eura, kao i dodatne nadoknade za rad u skupštinskim tijela”, zaključili sui z CDT-a.

(MINA)

Portal Analitika