Društvo

Završen program „Pripremni vrtić za romsku i egipćansku djecu“

0407djeca3
U
Zavodu za školstvo u Podgorici danas je održana završna konferencija programa „Pripremni vrtić za romsku i egigpćansku djecu“ koji je ove godine sproveden u osam crnogorskih gradova.  Prema riječima Vesna Vučurović iz Ministarstva prosvjeta cilj prijemnih vrtića jeste uključivanje djece iz najosjetljivijih gripa u obrazovni sistem.

Završen program „Pripremni vrtić za romsku i egipćansku djecu“
Portal AnalitikaIzvor

„Cilj nam je da pomognemo djeci romske i egipćanske populacije da što bolje počnu školsku godinu“, kazala je na otvaranju konferencije Vesna Vučurović pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama.

0407vesnaOna je istakla da je ova aktivnost privremenog karaktera jer sva djeca, te posebno djeca iz najosjetljivijih grupa, treba da budu u vrtićima i da budu „obuhvaćena redovnim vaspitanjem i obrazovanjem“.

„Ovo je samo prelazno rješenje. Ovo ne treba da bude cilj i nešto što ćemo raditi svake godine. Pripremni vrtić radimo jer nismo bili u mogućnosti da ovu djecu obuhvatimo redovnim programom u toku godine“, objasnila je Vučurović.

0407natasavlahovicNataša Vlahović iz Zavoda za školstvo istakla je da su u ovogodišnjoj aktivnosti bila uključena djeca koja su ispunila zakonsku obavezu za upis za 2014 /2015. godinu a koja do sada nisu bila obuhvaćena nijednim formalnim obrazovanjem.

„Sve je počelo prije tri godine sa pilot projektom iz programa IPA 2010. Organizovani su pilot projekti u Nikšiću i Podgorici koji su obuhvatili 160 djece u Podgorici i 70 djece u vrtiću u Nikšiću“, rekla je Vlahović i dodala da je projekat bio uspješan te je prošle godine obuhvaćeno još pet gradova. Ove godine aktivnost je sprovedena u osma crnogorskih gradova i to: Podgorica, Nikšić, Tivat, Berane, Herceg Novi, Bar, Ulcinj i Bijelo Polje.

0407guzvaNa završnoj konferenciji svoje iskustvo u organizaciji programa „Pripremni vrtić za romsku i egipćansku djecu“ predstavili su uključeni u ovu aktivnost.0407prezentacija1Predstavnici iz Herceg Novog koji u ovome učestvuju već dvije godine kazali su da im je glavni cilj bio da pripreme djecu za prvi dan škole. To su uradili takošto su razgovarali pojedinačno sa roditeljima. Kroz deset dana koliko je trajao „Pripremni vrtić“, proveli su djecu kroz školu, te pripremili tačku u kojoj je predstavljena kultura. Naveli su da je prošle godine kod zaposlenih postojao strah, ali da je ove godine sve bilo lakše, jer su uključili učitelje i vaspitače koji su imali ranije iskustva. U Heceg Novom djeca romske i egipćanske populacije ne plaćaju vrtić.

Njihove kolege iz vrtića „Bambi“ u Tivtu, kazali su da iako su i prošle godine bili uključeni u „Pripremni vrtić“ ove godine je bilo lakše jer su mališane ugostili u novim prostorijama. Za ovu aktivnost obezbijedili su sponzorstvo, medijsku podršku… Ono što su istakli kao značajno jeste podrške djece iz osnovnih škola koja su ove godine djeci Romima i Egipćanima govorila o značaju obrazovanja. Iz vrtića „Bambi“ kazali su da je i medijator odigrao značajnu ulogu posebno u dijelu prevazilaženja jezičkih barijera. Napravljena je i završna priredba, a djeca su prema riječima predstavnice „Bambija“ željna znanja i druženja.

U Nikšiću „Pripremni vrtić“ nije novina, te su uspjeli da od 28 djece koja su došla prvog dana, njih 21 bude redovno. Između ostalog djecu je tokom boravka posjetio pedijatar, a učili su o saobraćajnoj kulturi. Za sve one koji su prošli „Pripremni vrtić“ obezbijeđene su diplome.

0407prezentacija4podgoricaIz JPU „Đina Vrbica“ rekli su da je „Pripremni vrtić“ priređen u vrtiću na Koniku, gdje se već u popodnevnim satima organizuje vrtić. Njih je u aktivnosti „Pripremni vrtić“ posjetilo 13 mališana. U aktivnost su bili uključeni i medijatori Romskog obrazovnog fonda (REF), kao i dječaci koji žive u gradu i koji su djeci prenijeli iskustvo bavljenja sportom.

U Ulcinju u JPU „Solidarnost“ „Pripremni vrtić“ je bio novina, a kako ističu odlučili su se da djecu upoznaju sa vrtićem, osobljem, pravilima ponašanja i slično. Za djecu su obezbijedili paketiće za rad. Primijetili su da su djeca odbijali saradnju na početku, ali je kasnije sve bilo bolje. Djeca prihvataju navike druge djece, prilagođavaju se… Ono što su predstavnice JPU „Solidarnost“ istakle kao nešto što je ostavilo poseban utisak na njih jeste izjava dvoje mališana koji su i na albanskom i na crnogorskom kazali: „Ovo je nešto najljepše što smo doživjeli i sada će nam kući biti dosadno“.

0407djeca2Barani iz JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ objasnili su da su oni ovu aktivnost počeli roditeljskim sastankom i da im je primarni cilj bio da djeci bude prijatno u vrtiću i školi. Izuzetna podrška u sprovođenju „Pripremnog vrtića“ bio im je dječak koji je već prošao kroz ovo i koji je davao podršku svojim vršnjacima. Predstavnici ove ustanove ističu da je za njih veoma bitan bio i timski rad i podrška kolega. Kako navode trema je postojala s obje strane, ali da djeca imaju predispoziciju za sticanjem znanja te da je treba podsticati.0407djeca4Iz JPU „Dušo Basekić“ iz Bijelog Polja kazali su da je i kod njih postojala trema. Uspjeli su da „Pripremni vrtić“ dobije medijsku podršku, kao i da obezbijede hranu, prevoz i pribor za učenje. Istakli su da im je jedinu pomoć pružio Crveni Krst te da je izostala pomoć ostalih institucija iz lokalne zajednice. Navode da su djeca bila srećna i da su rado učestvovala u aktivnostima koje su im pripremili. U toku ove aktivnosti broj djece se nije smanjivao već je rastao, kao i da je medijator odigrao izuzetno značajnu ulogu.0407prezentacija8Na kraju svoj rad su predstavili i JPU „Radmila Nedić“ iz Berana. I oni su za ovu aktivnost obezbijedili prevoz, kao i garderobu za djecu koji su obezbijedili zaposleni ove ustanove, pribor za higijenu, hranu i pribor za školu. Kao najveći problem izdvojili su jezičku barijeru. Posljednjeg dana za djecu su organizovali žurku.

Nataša Vlahović iz Zavoda za školstvo na kraju konferencije istakla je da aktivnost „Pripremni vrtić za romsku i egipćansku djecu“, realizovana bez nadohnade za zaposlene.

„Ovo je urađeno sve njihovom voljom. Sami su nalazili sponzorstva, radili su prekovremeno i sanalazili se“, objasnila je Vlahović i dodala da je institucija iz koje dolazi uspjela da obezbijedi nadohnadu za medijatore čiju su značaj svi prezentatori istakli.

K.Ć.

Portal Analitika