Abiznis

MBA: Privednici teško dolaze do informacija

0407mbalogook
P
rivrednici u Crnoj Gori često imaju problema administrativne prirode. Pri tome nije samo riječ o realnim troškovima koji se plaćaju za razne administrativne aktivnosti- problemi su i sa skrivenim troškovima koje imaju privrednici, čekanje u redovima, razne saglasnosti, često nepotrebna papirologija, što usporava privrednu aktivnost, ocijenjeno je u Montenegro biznis alijansi (MBA).

MBA: Privednici teško dolaze do informacija
Portal AnalitikaIzvor

-Montenegro biznis alijansa ohrabruje privrednike da ukažu na probleme administrativne prirode, bilo na državnom ili lokalnom nivou, koji ih ometaju u poslovanju. Jedan od takvih primjera je ovjera kopija originalnih dokumenata za potrebe javnih nabavki. Osim troškova, koji variraju od opštine do opštine, vrijeme potrošeno za ovjeru dokumenata je često znatno. Kada se neko od privrednika obrati državnom ili organu lokalne uprave za tumačenje nekog zakona, odluke, rješenja i slično, kada ima neko pitanje ili mu je potrebna saglasnost za nešto, vrijeme koje je potrebno za feedback varira, ali je po pravilu uvijek dugo i nerijetko duže i od zakonskog roka- ističe se u saopštenju.

Savjetnica u Montenegro biznis alijansi Vesna Daković smatra da je potrebno omogućiti privrednicima što je moguće jasnije i jednostavnije procedure poslovanja.

-Dakle, potrebno je utvrditi pravila i omogućiti da se po njima jednostavno igra. Da bi to bilo moguće, prvo i osnovno jeste utvrditi ko je nadležan za sprovođenje i tumačenje pravila, ukoliko nekome nijesu dovoljno jasna. Ukoliko je privrednicima potrebno pojašnjenje pravila, pojašnjenje treba da dobiju odmah. Ukoliko imaju neko pitanje, odgovor treba da dobiju odmah. Ukoliko privrednici imaju potrebu da razumiju zašto nešto rade, potrebno im  je to objasniti. Pri tome, u svakom momentu je potreno da privrednici znaju, kome da se obrate, odnosno ko je nadležan. Zapravo, potrebno je samo razumjeti da na privrednicima leži čitav administrativni aparat. Da privrednici ne plaćaju poreze i doprinose, ne bi ni bilo administracije, Ili  bi bila volonterska organizacija. Toga  treba da se sjete privrednici kada se obrate nekom radniku na „šalteru“ (pri čemu je šalter asocijacija za administraciju). A ovaj kojem se privrednici obrate na šalteru, neka se samo sjeti ko je njegov krajnji i stvarni poslodavac- naglašava se u saopštenju.

Ona podvlači da kada bi svi razumjeli kakva su zapravo pravila igre, sve bi bilo jednostavnije.

-Privrednici ne bi dugo čekali da dobiju sve potrebne informacije, niti bi dugo čekali razne saglasnosti, a  privredna aktivnost bi se ubrzala. Vrijeme bi se efikasnije koristilo. A kao što je već dobro poznato i prilično izvikano: Vrijeme je novac. Privrednicima je vrijeme novac, više nego drugim sektorima društva, jer na kraju od njih svi zavisimo- zaključila je Daković.

 

Portal Analitika