Društvo

MANS: Napraviti otklon od Mugoše

037mans-logo
M
ANS je pozvao sve političke partije, koje pretenduju da vrše vlast u Glavnom gradu, da pokažu spremnost i obavežu se da će nova vlast u Podgorici predstavljati otklon od svega onoga što je predstavljala vladavina bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše.

MANS: Napraviti otklon od Mugoše
Portal AnalitikaIzvor

U MANS-u smatraju da je sakrivanje ključnih informacija i dokumenata, koji po svojoj prirodi moraju biti javno dostupni, uz brojne afere obilježio dosadašnju vladavinu Mugoše.

Kako su saopštili, Mugoša je po svaku cijenu pokušavao da civilnom sektoru i medijima ograniči pristup podacima koji bi povećali transparentnost rada Glavnog grada, “ali što je važnije koji bi ukazali na moguću korupciju i zloupotrebu službenog položaja”.

Oni su kazali da su, u okviru istraživanja kako državne institucije troše svoje budžete uoči izbora, kako bi registrovali moguća odstupanja od uobičajene dinamike isplata iz trezora, od podgoričkog Sekretarijata za finansije zatražili takozvane analitičke kartice koje sadrže informaciju kada je i na koji način trošen novac.

"Pored datuma isplate i iznosa, analitička kartica sadrži informaciju o tome kome je novac isplaćen i po kom osnovu", objasnili su iz MANS-a.

Kakos u naveli, na dokumentima koja su dostavljena MANS-u na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama, podgorički sekretarijat je sakrio podatke o “svrsi uplate”, čime je, kako se dodaje, faktički onemogućio da se utvrdi za koje je namjene novac stvarno utrošen.

"Pomenuti primjer sam po sebi govori o netransparentnosti u postupanju zvaničnih organa Podgorice kada je u pitanju primjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, čiji je osnovni cilj upravo da obezbijedi javnost rada državnih i lokalnih organa, buduci da građani imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac", ocijenili su iz MANS-a.

Oni su kazali da, osim Sekretarijata za finansije, u neosnovanom zabranjivanju pristupa informacijama ili potpunom ignorisanju zahtjeva prednjače i Kabinet gradonačelnika Podgorice, kao i podgorički Centar za socijalni rad, koji su, kako su objasnili, odbili da dostave podatke o platnim listama i spiskovima zaposlenih, te isplatama jednokratnih socijalnih naknada.

“Pored izbornih tema, Mugoša je jedan od funkcionera DPS-a koji je najdrastičnije kršio Zakon o slobodnom pristupu informacijama, a isti recept zabrane davanja informacija je važio i za njemu podređene, pa je tako do danas tajna većina podataka o opštinskih poslova, dodjeli stanova, zaposlenjima, iznosima zarada, naknada zarada i slično”, naveli su iz MANS-a.

ni smatraju da sve to nameće potrebu ne samo revizije ranijih Mugošinih odluka, već bi, kako su kazali, nova gradska vlast trebalo znatno da poboljša javnost rada lokalnih organa i javnih ustanova, “koji kriju podatke kako se troši novac građana, kome se dodjeljuju stanovi, da li su zaposljenja po zakonu ili su partijska, kako se dijeli socijala”.

Portal Analitika