Društvo

Otvoren Centar za simulaciju incidenata

037milica
M
inistar odbrane, Milica Pejanović Đurišić, otvorila je danas GEPSUS edukacioni centar na Univerzitetu Crne Gore, koji će se baviti simulacijom incidenata koji rezultiraju u nekontrolisanoj emisiji vazdušnih zagađivača.

Otvoren Centar za simulaciju incidenata
Portal AnalitikaIzvor

GEPSUS projekat je finasiran kroz NATO projekat- Nauka za mir i bezbjednost, u okviru prioriteta bezbjednost životne sredine i prognoza katastrofalnih događaja.

Projekat se bavi simulacijom incidenata koji rezultiraju u nekontrolisanoj emisiji vazdušnih zagađivača, a koje mogu izazvati industrijski objekti (fabrike), kao i oni za skladištenje opasnih materija (rezervoari), transportna sredtsva (cisterne, gasovodi, svakodnevni saobraćaj) kao i teroristički napadi.

Kako je saopšteno na svečanom otvaranju NATO GEPSUS Centra, glavni rezultati projekta su integrisani hardversko-softverski sistem za simulaciju i praćenje nekontrolisane emisije vazdušnih zagađivača, simulaciono-edukacioni Centar u okviru Ministarstva odbrane, kao i edukacioni centar i laboratorija na Univerzitetu Crne Gore.

Veseljko Mandić iz Direkcije za informaciono-komunikacione sisteme Ministarstva odbrane kazao je da je intencija svake države da ima sistem za ranu prevenciju protiv prirodnih, ali i vještačkih katastrofa.

On je pojasnio da se kod GEPSUS-a radi o ranoj detekciji zagađenja vazdušnih prostora Crne Gore.

"U ovom sistemu nadležni sa ETF-a i saradnici iz Izraela i Slovenije izrađivali su sistem koji će izvršiti pravovremnu detekciju svih tih zagađenja. Znači, ukoliko je u pitanju teroristička aktivnost prosipanja nekih štetnih gasova u bilo kojoj regiji Crne Gore, ovaj sistem to treba da prepozna pravovremno i dostavi informaciju nadlžežnima kako bi se adekvatno reagovalo", rekao je Mandić novinarima nakon otvaranja Centra.

On je kazao da, ukoliko dođe do zagađenja u jednom dijelu grada, sistem treba odmah da odreaguje kako bi jedinice došle na tu teritoriju da je zatvore i evakuišu ljude.  Mandić je pojasnio da sistem nije potpuno završen.

"Ovo je sistem za simulaciju, to je početak tog pravog i velikog sistema. Intencija je da se konstatuju mogućnosti Crne Gore, NATO je prepoznao da mi to možemo da odradimo i dobili smo od njih podršku", rekao je on, navodeći da je za to od Alijanse dobijeno oko 150 hiljada eura.

Pomoćnik ministra nauke, Darko Petrušić kazao da je u pitanju međunarodni, kompleksan projekat koji je uspješno urađen.

"Ovo je značajan i popularan program koji treba što više koristiti jer je na raspolaganju 12 miliona eura u fondovima NATO Nauka za mir i bezbjednost, a procedure u okvru njega su jednostavnije za konkurisanje", kazao je on.

Petrušić je dodao da je projekat pravi primjer kako se nauka koristi u praksi, što je, kako je podsjetio, jedan od strateških ciljeva Ministarstva.

Portal Analitika