Abiznis

MVP: Sastanak pododbora za industriju, trgovinu, carine i poreze

0307pododborok
U
Podgorici je juče i danas održan sedmi sastanak Pododbora za industriju, trgovinu, carine, poreze i saradnju s drugim zemljama kandidatima, na kome su predstavnici crnogorskih institucija predstavili napredak ostvaren u tim oblastima, od prethodnog sastanka koji je održan u aprilu 2013. Sastanak su otvorili, u ime Evropske komisije Maria Fernandez iz Generalne direkcije za proširenje, a u ime Vlade Crne Gore pomoćnik ministra u Ministarstvu ekonomije Goran Šćepanović, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova.

MVP: Sastanak pododbora za industriju, trgovinu, carine i poreze
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj pododbor je jedan od sedam zajedničkih pododbora koje su osnovale Evropska komisija i Vlada Crne Gore, sa ciljem redovnog praćenja i analize sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

-U svim oblastima naglasak je stavljen na usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim i jačanje administrativnih/institucionalnih kapaciteta. Obostrano je zaključeno da i Crna Gora i EU u potpunosti primjenjuju SSP, odnosno odredbe Sporazuma koje se odnose na razmatrane oblasti, te da je Crna Gora u periodu između dva sastanka ostvarila značajan napredak u harmonizaciji i primjeni zakonodavstva u ovim oblastima. U oblasti slobodnog kretanja roba, razmatrane su horizontalne i proceduralne mjere za standardizaciju, metrologiju, akreditaciju, ocjenu usklađenosti i nadzor tržiša, uključujući razvoj događaja u oblasti administrativnih kapaciteta i infrastrukture.  U oblasti trgovine razmatrani su statistički podaci o trgovini i direktnim stranim ulaganjima, administrativni kapacitet u pogledu različitih nadležnosti u trgovini, usklađivanje zakonodavstva s pravnom tekovinom, sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uključujući postepeno ukidanje carina. U ovom dijelu sastanka se razgovaralo o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), efektima primjene CEFTA sporazuma, te pregovorima o sporazumima o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama- ističe se u saopštenju.

U dijelu sastanka o industrijskoj politici posebna pažnja je posvećena zakonodavstvu i institucionalnim/administrativnim kapacitetima, kao i najnovijim dešavanjima u oblasti politike u sektoru malih i srednjih preduzeća i industrije.

-Razmatran je i napredak u politici turizma, posebno iz ugla napretka u zakonodavstvu i strategije razvoja turizma. U dijelu sastanka posvećenom porezima i carinskoj uniji, date su informacije o napretku u usklađivanju s pravnom tekovinom u oblasti indirektnog i direktnog oporezivanja, s posebnim osvrtom na porez na dodatu vrijednost i akcize, kao i podaci o napretku postignutom u oblastima porijekla, upravljanja kvotama, zaštiti prava intelektualne svojine i dr. Za današnji sastanak, crnogorska strana je unaprijed dostavila pisane priloge, propise i strateška dokumenta o svim tačkama dnevnog reda, na 62 strane - precizirano je u saopštenju.

Portal Analitika