Kultura

Svečano otvoren 22. Kotorski festival pozorišta za djecu

kotor307
X
XII Kotorski festival pozorišta za djecu počeo je sinoć na trgu Svetog Tripuna tradicionalnom predajom ključeva djeci koje je preuzela Đorđa Čolo.

Svečano otvoren 22. Kotorski festival pozorišta za djecu
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnica Kotora Maja Ćatović kazala je da je kulturno ljeto nezamislivo bez ovog festivala.

- Festival se afirmisao kao jedan od najznačajnijih pozorišnih događaja na ovim prostorima. Ne samo da godinama doprinosi popularizaciji pozorišne umjetnosti kod najmlađih, već u velikoj mjeri utiče na umjetničko formiranje generacija djece, pružajući šansu mladima da u bogatom programu iskažu svoje talente i stvarlaštvo - istakla je ona.

kotor3071

Na svečanom otvaranju nastupio je italijanski regionalni plesni teatar OPLAS iz Umbertide u saradnji sa teatrom La Terra Nuova iz Peruđe sa baletom na štulama “Karmen”.

kotor3072

Čuvari grada će do 10. jula biti djeca koja će imati priliku da vide, ali i da učestvuju u nekom od 74 programa u okviru devet programskih cjelina.

Kako je saopšteno iz PR službe Međunarodnog festival Kotor Art, na raspolaganju su i brojne besplatne radionice koje već pohađa veliki broj djece od izrade origamija i kolaža, nakita i suvenira, radionice ilustracija i kreativnog pisanja do arheološke i radionice za glumce i glumice.

kotor3073

- U gradu je postavljeno devet instalacija koje su već postale glavne turističke tačke za fotografisanje. Večeras počinje i takmičarski program od 12 predstava, a nagrade će biti dodijeljene na završnoj ceremoniji 10 jula - najavili su iz Kotor Art-a.

U okviru glavnog pozorišnog programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu, večeras od 20 sati u Kulturnom centru nastupiće Gradsko pozorište iz Podgorice sa lutkarskom predstavom “ Ružno pače”, za koju je, po motivima bajke Hans Kristijan Andersena, tekst napisao Igor Bojović, a režirao Jaroslav Antoniuk. Takođe, od 21.30 sati na Ljetnjoj pozornici nastupiće Silver Dance Company iz Mišmereta u Izraelu sa plesnom predstavom “Srebrni šou“.

Autor književne verzije bajke Ružno pače, Igor Bojović, na poetsko-duhovit način pokreće temu različitosti, netolerancije, potrebe za prihvatanjem, ali s nadom koju nosi ova priča - da ljepota leži u srcu i ljudskoj osjetljivosti. Ovo je priča o djetetu koje nije prihvaćeno od strane okoline i vršnjaka.

Uloge tumače: Branko Ilić, Dejan Đonović, Dijana Dragojević, Pavle Ilić, Katarina Krek i Ivana Mrvaljević.

Predstava “Srebrni šou“ u žanru plesno-vizuelnog pozorišta traga za stvaranjem, za nečim novim i interesantnim, uči nas ponešto o nama samima i o našoj vezi s ljudima. Umjetnike ujedinjuje potraga za neograničenim potencijalom materije, prostora, igračkih pokreta, slika tišine, toka plesa i njegove pause. Potraga za elementima koji zajedno stvaraju biće unutar bića u umjetniku, biće koje posmatra i shvata stvari iz različitih uglova i kroz različite oblike. Svaki običan predmet iz naših života, bilo da je stvoren za industrijske ili lične potrebe, može se iskoristiti na potpuno drugačiji način. Materijali koji se koriste u predstavi industrijske su prirode – srebrne i providne cijevi, ljudi-cijevi od likre, svjetleće baterijske lampe… Kreaciju i režiju potpisuje Shimon Mansura, a igraju: Maayan Gottshalk, Omri Vinakoor, Hani Maya Peretz, Shay Harel, Hofit Levy, Liad Shaoul i Amit Ilitzky.

Kada je riječ o pratećem prostoru u 19 sati u galeriji solidarnosti (Palata Pima) biće otvorena izložba lutaka Narodnog muzeja Slovenije pod nazivom “100 godina slovenačkog lutkarstva” koja se realizuje u saradnji sa Ambasadom Slovenije u Crnoj Gori.

Od 19.30 sati na Pjaci od kina Dramski studio Scena iz Bara izvešće predstavu “Mogli”.

Od 20.30 sati na Pjaci od kina, u okviru zabavno-književnog programa pod nazivom “Čitaonica pod velikim drvetom” biće predstavljen roman “Čarna i Nesvet” Uglješe Šajtinca dobitnika nagrade Politikinog zabavnika. Gost programa će biti urednik tog kultnog časopisa Petar Milatović, a povodom ostvarivanja saradnje Kotorskog festivala pozorišta za djecu i časopisa Politikin zabavnik. Sekvence iz romana “ Čarna i Nesvet” izvodiće polaznici Dramskog studija Kulturnog centra “Nikola Đurković” iz Kotora.

Od 21 sat u Crkvi Sv. Duha počeće Festival gudača koji će otvoriti violista Mikhail Bereznitsky iz Rusije i violinista Vilhelmas Čepinskis iz Litvanije.

U 22 sata, u okviru Scene za mlade, Teatar Farmakopea iz Beograda predstaviće se predstavom ”Otrovi Kapuletovog vrta”.

Portal Analitika