Društvo

PERKS: Pred crnogorskim sudovima 20 odsto manje maloljetnika

0508perksPOCETNA
S
manjenje broja maloljetnika pred sudom za 20 odsto rezultat je reformi i povećanja primjene alternativnih mjera, ocijenio je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks, prenosi Mina.

PERKS: Pred crnogorskim sudovima 20 odsto manje maloljetnika
Portal AnalitikaIzvor

„Kao rezultat dosadašnje reforme, procenat maloljetnika koji su procesuirani na sudu smanjio se za više od 20 odsto u toku jedne godine“, kazao je Perks na završnoj konferenciji u okviru projekta Pravda za djecu.

On je rekao da je posebno značajno što je povećana primjena alternativnih mjera kroz koje se pruža bolja podrška rehabilitaciji i reintegraciji maloljetnika u sukobu sa zakonom u odnosu na sudske postupke.

Perks je saopštio da se procenat maloljetnika u sukobu sa zakonom, kojima su umjesto sudskog postupka izrečene alternativne mjere, povećao sa 0,4 odsto 2010. na 25 odsto 2013.godine.

„Kroz reformsku inicijativu Pravda za djecu, Vlada Crne Gore je približila sistem maloljetničkog pravosuđa međunarodnim standardima“, ocijenio je Perks.

On je poručio da je Crna Gora značajno unaprijedila sistem maloljetničkg pravosuđa i obezbijedila bolji tretman maloljetnika u sukobu sa zakonom, kao i, kako je naveo, uvažavanje njihovog dostojanstva i uzrasta, sa ciljem njihovog ponovnog uključivanja u društvo "kako bi ih odvratila sa životnog puta u kriminal".

„Ključni rezultati dosadašnje reforme sistema maloljetničkog pravosuđa odnose se na usklađivanje zakonodavstva s međunarodnim standardima, povećanje kapaciteta stručnjaka kako bi na pravilan način postupali sa djecom u sukobu sa zakonom, kao i širenje programa prevencije“, kazao je Perks.

Direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija je kazao da je cilj reforme maloljetničkog pravosuđa usklađivanje rada institucija pravosudnog i sistema socijalne i dječije zaštite u dijelu rada djece koja su u sukobu sa zakonom.

„Uloga sistema socijalne zaštite kao što su Centar za socijalni rad koji ima i ulogu organa starateljstva i Centra Ljubović koja je jedina vaspitna ustanova za smještaj maloljetnika, ispreplijetane su sa radom pravsudnih organa i policije u svim fazama postupaka prema djeci“, rekao je Kuševija.

On je kazao da je kroz projekat pripremljen Vodič o ulozi organa starateljstva u krivičnim postupcima prema maloljetnicima.

Šef sektora kooperacije pri Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis, kazao je da je cilj projekta bio da pomogne Crnoj Gori u uspostavljanju sveobuhvatnog sistema krivičnog prava koji je usaglašen sa Poveljom o temeljnim pravima i Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

„Želimo da čestitamo organima Crne Gore na njihovom posvećenom radu na unapređenju poštovanja prava djeteta tokom trajanja ovog projekta“, rekao je Lis.

On je ocijenio da će ovaj projekat ostaviti trajan utisak i zato bi, kako je naveo, trebalo da se nastavi sa primjenom akcionog plana za maloljetničko pravosuđe.

„Snažna saradnja između pravosuđa i sistema socijalne dječije zaštite je neophodna kako bi se obezbijedio odgovarajući način tretiranja ovog problema“, kazao je Lis.

On je rekao da bi djelotvorno sprovođenje zakona u ovoj oblasti doprinijelo cjelokupnom društvu.

Prema njegovim riječima, napori u ovoj oblasti su u skladu sa namjerama Crne Gore kada je u pitanju dostizanja vladavine prava u procesu pristupanja EU.

„Ovo su stvari o kojima pišemo i u izvještajim o napretku i tako će biti sve do punopravnog članstva Crne Gore“, poručio je Lis.

Rezultati ostvareni ovim projektom, kako je naveo, jasnp vpde pozitivnoj ocjeni.

Projekat Pravda za djecu realizovala su ministarstva pravde i socijalnog staranja uz tehničku pomoć UNICEF-a i finansijsku podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

Kroz realizaciju projekta od 2012. do danas sprovedene su brojne aktivnosti na polju reforme sistema maloljetničkog pravosuđa i implementacije novog zakonodavnog okvira.

Portal Analitika