Kultura

Umjetnici sa tri kontinenta na 31. Danima muzike

0207danimuzike
J
edan od najznačjnijih međunarodna manifestacija umjetničke muzike u Crnoj Gori, 31. izdanje festivala Dani muzike, biće održano od 10. do 20. jula u Herceg Novom.

Umjetnici sa tri kontinenta na 31. Danima muzike
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao naš renomirani pijanista Boris Kraljević, koji je 11. put umjetnički direktor manifestacije, ova „tradicionalna muzička svečanost svojim programom još jednom potvrđuje da je postala dio jedinstvene kulturne konstante grada i šireg okruženja“.

- I ovo festivalsko izdanje, poput ranijih, imaće neku vrstu rezidencijalnog ansambla. Činiće ga mladi muzičari iz sastava „Ars longa“ koji dolaze iz Srbije, odnosno Njemačke i Čilea, a pridruživaće im se kolege iz Poljske i Češke Repubike. Oni će u različitim kamernim formacijama - s klavirom i klarinetom - prirediti tri muzičke večeri. Ostalih šest koncerata biće ispunjeni solističkom muzikom, tako da će resitale izvoditi ugledna beogradska pijanistkinja Maja Rajković i mladi crnogorski gitarista Radoš Malidžan, koji će svoje veče podijeliti s izuzetnom kineskom umjetnicom na harmonici Hanži Vang – kazao je Kraljević.

Na završnoj večeri 31. Dana muzike, nastupiće korejski vokalni umjetnici: koloraturni sopran Sung Hi Park i tenor Mo Lim Kang. Klavirski partner, ali i solista, s kojima će muzicirati upravo Kraljević, koji karijeru posljednjih godina gradi u Aziji, Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi, a ujedno je čest gost na domaćoj koncertnoj i pedagoškoj sceni.

Iz organizacije potcrtavaju da će svi programi i ove godine biti održani u klimatizovanoj Dvorani „Park“ i počinjaće u ustaljeno vrijeme, u 21.30 časova.

Pokrovitelji 31. Dana muzike su Skupština Opštine Herceg Novi, gradska Turistička organizacija i Ministarstvo kulture Crne Gore. Sponzori su „Hunguest Hotel Sun Resort“ i Ambasada Republike Poljske, a producent Festivala Herceg Fest.

Portal Analitika