Kultura

„Karmen“ na štulama otvara 22. Kotorski festival pozorišta za djecu

0207karmen
T
radicionalnom predajom ključeva grada djeci, sjutra će početi 22. Kotorski festival pozorišta za djecu.

„Karmen“ na štulama otvara 22. Kotorski festival pozorišta za djecu
Portal AnalitikaIzvor

Na svečanom otvaranju čiji će program početi u 21 čas na Trgu Svetog Tripuna, nastupiće italijanski Regionalni plesni teatar „OPLAS“, koji je u saradnji sa Teatrom „La Terra Nuova“ iz Peruđe pripremio „Karmen“, spektakularni balet na štulama. Režiju i koreografiju potpisuje Luka Bruni, a za scenu, kostime i video-koncept je bio zadužen Mario Ferari.

U predstavi igraju: Luka Bruni, Mario Ferari, Anakjara Frankilo, Sompong Čanpun, Veronika Nijedu, Glorija Pjermarini, Džesika Renji i Franćesko Sangermano.

U okviru glavnog pozorišnog programa Gradsko pozorište iz Podgorice sjutra će izvesti lutkarsku predstavu „Ružno pače“ u Kulturnom centru od 20 časova. Tekst je, po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena, napisao Igor Bojović, a režirao Jaroslav Antonijuk. Uloge tumače: Branko Ilić, Dejan Đonović, Dijana Dragojević, Pavle Ilić, Katarina Krek i Ivana Mrvaljević.

„Silver Dance Company“ iz Mišmereta u Izraelu, nastupiće sa plesnom predstavom „Srebrni šou“ na Ljetnjoj pozornici od 21.30 časova, takođe u okviru takmičarskog programa. Kreaciju i režiju potpisuje Šimon Mansura, a komad igraju: Majan Gotšalk, Omri Vinakor, Hani Maja Perec, Šaj Harel, Hofit Levi, Lijad Šaul i Amit Ilicki.

Prvi prateći program je izložba „100 godina slovenačkog lutkarstva“ Narodnom muzeja Slovenije, koja će u Galeriji Solidarnosti, u Palati Pima, biti otvorena u 19 časova. Pola sata kasnije, Dramski studio „Scena“ iz Bara izvešće predstavu „Mogli“ na Pjaci od kina, a od 20:30 časova na istom mjestu biće predstavljen roman „Čarna i Nesvet“ Uglješe Šajtinca, dobitnika nagrade Politikinog Zabavnika. Gost je urednik tog kultnog časopisa, Petar Milatović, a povod saradnja sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu. Odlomke iz romana će izvoditi polaznici Dramskog studija kotorskog Kulturnog centra. U okviru Scene za mlade, Teatar „Farmakopea“ iz Beograda predstaviće se predstavom „Otrovi Kapuletovog vrta“ od 22 časa.

0207ruznopaceDo 10. jula na trgovima, pjacetama, ulicama i scenama u kotorskom Starom gradu, festival namijenjen najmalđoj publici odvijaće se pod sloganom „Peta strana svijeta“. Kako je podsjetio PR manifestacije Slaviša Grubiša, festival je prethodne dvije godine trajao po dan duže, što zbog obilježavanja dvadesetog rođendana, što zbog podrške fondova EU. Zato je precizirao da program 22. izdanja neće biti manje kvalitetan, već samo „malo manje obiman“.

Dakle, za devet dana festivala biće priređeno 74 programa, od čega 12 predstava u glavnom, takmičarskom programu. Događaji iz devet programskih segmenata biće izvođeno na 20 lokacija, a u njima će učestvovati oko 1.320 učesnika iz 17 zemalja: osim regiona, tu su i gosti iz Italije, Izraela, Engleske, Ukrajine, Bugarske, Čilea, SAD, Rusije, Litvanije i Kine.

Direktor festivala Petar Pejaković istaka je da ovogodišnji plan redukucije broja programa ne proizilazi samo iz finansijskih i organizacionih razloga, nego da se „minorizuju terminska preklapanja i izađe u susret publici koja želi da isprati sve programe“. On je dodao da se ove godine zaokružuje petogodišnji ciklus festivala, i najavio promjene koje će ići ka tome da festival traje duže i dobije nove sadržaje. Takođe je kazao kako je selekcija glavnog programa ove godine, možda, najraznolikija u istoriji festivala, sa više od pola nagrađivanih predstava sa evropskih festivala.

- Međutim, kvalitet, pa i kvantitet regionalnih produkcija evidentno drastično opada, što je vrlo zabrinjavajuća tendencija, a najistrajnije i najžilavije da se bori sa okolnostima koje do toga dovode, pokazalo se lutkarsko pozorište, koje stoga ove godine dominira u selekciji... Ove godine nismo mogli da računamo na sredstva iz evropskih fondova, ali ipak budžet festivala od 170.000 eura nije mali i dovoljan je da se napravi kvalitetan festival. Opština Kotor je izdvojila nešto više nego prethodnih godina – 100.000 eura, Ministarstvo kulture 40.000, a festival donacijama i sponzorskim sredstvima planira da obezbijedi dodatnih 30.000 eura – precizirao je on.

Koordinatorka pratećeg programa Marija Backović najavila je 52 internacionalna događaja, i akcentovala dva inkluzivna programa i izuzetno posjećene edukativne radionice za djecu, koje su počele prije festivala. Biće organizovana i radionicu za profesionalce „Fizička komedija za lutkara, glumca, klovna i igrača“ koju vodi jedna od najzapaženijih američkih komičarki, Hilari Čeplen.

Portal Analitika