Društvo

MIJATOVIĆ: Zgrožena sam što je Crna Gora kao država prihvatila izvještavanje "Informera"

0207mijatovic
O
EBS je najoštrije osudio personalizovane i veoma uvredljive napade na Ćalović. Zgrožena sam i ne mogu da vjerujem da Crna Gora to prihvata i kao država i kao društvo. Država je odgovorna građanima. Mora da se nađe način da se takve stvari prevaziđu. Moramo krenuti prema profesionalizaciji medija u Crnoj Gori - ocijenila je danas predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

MIJATOVIĆ: Zgrožena sam što je Crna Gora kao država prihvatila izvještavanje "Informera"
Portal AnalitikaIzvor

Mijatović boravi u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a u okviru nje danas se sastala sa više visokih državnih zvaničnika, sa predstavnicima civilnog sektora i medijskim poslenicima.

Mijatović se posebno osvrnula na izvještavanje dnevnog lista „Informer“, koje se tiče izvršne direktorke NVO Mans Vanje Ćalović, rekavši da danas možda ima mnogo junaštva, ali da je ponestalo čojstva.
- Napadnuta je Lidija Nikčević, napadnuta je Olivera Lakić, sada Vanja Ćalović, sms poruke prima Milka Tadić. Izgleda da je lako napasti ženu u ovom društvu i mislim da je to nešto što se mora promijeniti - kazala je Mijatović.

Ona je istakla da situacija u crnogorskim medijima „ni najmanje nije ružičasta“.
- Potrebno je puno više uraditi da bi došlo do poboljšanja procesa i promjena. U više navrata sam se oglašavala oko napada na novinare i to se mora što prije riješiti. Svaki napad na novinare je neprihvatljiv. Nerazrješavanje napada predstavlja negativan pečat - naglasila je Mijatović.

Predstavnica OEBS-a je dalje kazala da je upoznata i sa pozitivnim koracima kada je u pitanju rješavanje napada na novinare i medijske kuće. Međutim, kako kaže ona, to nije dovoljno.
- Treba da dobijemo rezultate i informacije o tome da su slučajevi riješeni i da se pronađu nalogodavci. Sve dok ne dođemo u tu fazu mislim da ne možemo razgovarati o situaciji u medijima u Crnoj Gori - poručuje Mijatović.

Mijatović se i osvrnula na rad Komisije za praćenje napada na novinare rekavši da Komisija ne može da bude zamjena institucijama države i dodala da će OEBS pomagati u radu ove komisije.

Ona je najavila da će uskoro opet posjetiti našu zemlju i dodala da je plan OEBS-a da se indirektno uključi u pomoć samoregulaciji.
- Ne nudim rješenje problema, ali nudim dobru volju OEBS-a da nešto promijenimo - saopštila je Mijatović na konferenciji za novinare.

Predstavnica OEBS-a je kazala i da je od premijera Mila Đukanovića dobila informacije o privatizaciji „Pobjede“ i naglasila da je to jedan dobar momenat. Takođe, ona je navela da je jako zadovoljna onim što je čula od premijera, koji je rekao da je kleveta dekriminalizovana i da je to nešto što ostaje Crnoj Gori kao jedan pozitivan korak. Međutim, kako kaže ona, puno se mora uraditi na implementaciji zakona rada samoregulatornog tijela, gdje će se OEBS uključiti aktivno.
- Planiram da se vratim u Podgoricu ubrzo. Moramo naći jednu polaznu tačku, jer moramo krenuti prema nečemu što se zove profesionalizacija medija - zaključila je Dunja Mijatović.

 

Portal Analitika