Abiznis

IVANOVIĆ: CANU uvrijedio sve koji se bave poljoprivredom

0107poljoprivreda1
I
zazovi crnogorske poljoprivrede i okosnica politike Ministarstva su da se, na temelju očuvanja životne sredine i tradicije, poveća proizvodnja, smanji uvoz hrane i ojačaju poljoprivredna gazdinstva kako bi prerasla u porodične biznise. Taj proces je u proteklih godinu i po intenziviran i daje rezultate, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović otvarajući u Podgorici međunarodnu konferenciju pod nazivom „Uloga porodičnih gazdinstava u razvoju ruralnih područja“.

IVANOVIĆ: CANU uvrijedio sve koji se bave poljoprivredom
Portal AnalitikaIzvor

On je precizirao da se na crnogorskim gazdinstvima povećava proizvodnja, broj grla stoke i površina pod zasadima, da se modernizuju farme, povećava svijest o potrebi uvođenja novih tehnologija, poštovanja standarda, pogotovo ekoloških.

- Porodična gazdinstva nijesu više samo staračka, već sve više mladih ljudi prepoznaje šansu za biznis u poljoprivredi - rekao je Ivanović, ističući da ministarstvo intenzivno radi na kreiranju i poboljšanju mjera za njihovu podršku, ali i na promociji porodičnih gazdinstava.

- Ipak, sve što  radimo, radimo u ambijentu u kojem postoje oni koji su se zamotali u plašt kritizera. Takvi ne vide pomake u poljoprivredi, nemaju vremena da obiđu vrijedne ljude koji proizvode više, nemaju vremena da prouče statističke podatke – kazao je on, navodeći da su u toj grupi i „neke NVO, pojedini mediji, ali da se nedavno ovoj grupi pridružila i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU)“.

- Gospodin M.Đ. (Momir Đurović, predsjednik CANU – prim.) uskliknuo je da „poljoprivrede nema u Crnoj Gori“. Time je ponešto rekao o sebi i uvrijedio sve koji daju doprinos BDP-u u visini od oko osam odsto. Naš odgovor svim kritizerima biće vrlo jednostavan: Više rada, reda i rezultata - poručio je ministar.

0107poljoprivreda2Podsjećajući da je Vlada nedavno usvojila Zakon o kooperativama, Ivanović je kazao da je time stvoren preduslov za udruživanje poljoprivrednih proizvođača i time rješavanje pitanja njihove konkurentnosti i prevazilaženja problema, koji nije sa crnogorski, već i mnogih drugih zemalja.

Konferencija je organizovana je sa ciljem da se pomogne boljem razumijevanju značaja koji porodična gazdinstva imaju kako za ruralni razvoj, tako i za ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, razumijevanju izazova sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori, kao i šansama, posebno u svijetlu nastupajućih pregovora sa EU. Konferencija je održana u godini koju je Ministarstvo proglasilo Godinom porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, a prisustvovao joj je značajan broj poljoprivrednih proizvođača iz svih krajeva Crne Gore.

Iz resornog ministarstva dodaju da je na konferenciji promovisan još jedan vrijedni poljoprivredni proizvođač, Miomira Radonjić iz sela Komani kod Podgorice, koji je učenicima skupa prenio svoje iskustvo u bavljenju poljoprivredom

Konferenciju posvećenu jačanju porodičnih poljoprivrednih gazdinstava Ministarstvo je organizovalo u saradnji sa organizacijama – Mreža za ruralni razvoja Crne Gore i Stalna radna grupa za ruralni razvoja Jugoistočne Evrope (SWG), čiji su predstavnici Ratko Bataković i Bogdanka Đoršoska, takođe, iznijeli svoje viđenje uloge gazdinstava u razvoju sela. Predstavnik mađarskog Ministarstva poljoprivrede, Zoltan Kalman kazao je da je Vlada te zemlje posebnu pažnju posvetila povezivanju porodičnih poljoprivednih proizvođača sa tržištem. Gosti iz zemalja regiona, od kojih su neke članice EU, na skupu su predstavili iskustva svojih zemlja  u kreiranju politika za jačanje konkuretnosti porodičnih gazdinstava. Učestvovali su i predstavnici Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Portal Analitika