Društvo

HRA: UN i EU zabrinuti zbog presuda u slučajevima Bukovica i Deportacija

0107hralogo
R
adna grupa UN za prinudne nestanke izrazila zabrinutost zbog toga što su slučajevi Bukovica i Deportacija pravosnažno završeni bez utvrđivanja bilo čije odgovornosti za zločine, saopšteno je Portalu Analitika iz Akcije za ljudska prava.

HRA: UN i EU zabrinuti zbog presuda u slučajevima Bukovica i Deportacija
Portal AnalitikaIzvor

Preliminarni nalazi Radne grupe UN za prinudne nestanke koji su juče objavljeni, kao i nedavni zaključci Komiteta protiv torture, pokazuju da i UN i EU obraćaju pažnju na procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori.

- Kao i Komitet prije nje, i Radna grupa je izrazila zabrinutost zbog toga što su slučajevi Bukovica i Deportacija pravosnažno završeni bez utvrđivanja bilo čije odgovornosti za zločine, zbog toga što sudovi pogrešno tumače međunarodno humanitarno pravo i ne primjenjuju potpuno domaće pravo. Radna grupa UN je dodala i da je sud presudu za Deportaciju zasnovao na zabrinjavajućoj „pravnoj teoriji prema kojoj neka od djela ne predstavljaju ratne zločine bilo zbog toga što sukob u BIH ne predstavlja međunarodni oružani sukob ili zato što Crna Gora nije bila dio tog sukoba” – navodi se u saopštenju tima Akcije za ljudska prava.

Iz te NVO podsjećaju da su vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Veselinu Vučkoviću podnijeli inicijativu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Apelacionog suda u predmetu Deportacija.

- To smo učinili zbog toga što je sud u tom slučaju proizvoljno primijenio pravo, insistirajući na pravno irelevantnoj, ali politički bitnoj činjenici o karakteru oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, tvrdeći da zbog toga što sukob u BiH navodno nije bio međunarodnog karaktera, okrivljeni za ratni zločin iz Crne Gore u vezi sa tim sukobom ne mogu da odgovaraju za ratni zločin – kažu iz HRA i dodaju da se Vučković o toj inicijativi nije izjasnio više od pola godine.

- Neophodno je da Crna Gora za Vrhovnog državnog tužioca izabere osobu koja će umijeti i smjeti da obezbijedi suočavanje sa prošlošću kroz procesuiranje odgovornih za ratne zločine – zaključuju iz HRA.

Portal Analitika