Društvo

Dvije kuće nose spomen ploču da je u njoj rođen Jovan Tomašević!

plocha_i_crmnici
Portal Analitika
dva puta je objavio od Nove godine priču o tužnom stanju prizemen kuće u Njegoševoj ulici na Cetinju, na kojoj stoji tabla da je u njoj rođen Jovan Tomašević, osnivač Komunističke partije Crne Gore i komunističkog narodnog poslanika.

Dvije kuće nose spomen ploču da je u njoj rođen Jovan Tomašević!
Portal AnalitikaIzvor


“U ovoj kući 1892. godine rođen je drug Jovan Tomašević, osnivač Komunističke partije Crne Gore i komunistički narodni poslanik”, stoji na spomen-ploči koja još čvrsto stoji na ruševini preostaloj od skromnog zdanja u centru Cetinja.

Bio bi to još jedan od upozoravajućih tekstova na tužno stanje bitnih aretfakata crnogorske prošlosti da nema jedne kuriozitetne sitnice - u barskoj opštini, u selu Gornji Brčeli, nalazi se jedini spomenik memorijalnog karaktera u opštini Bar, proglašen za nepokretno kulturno dobro – takođe rodna kuća Jovana Tomaševića.


plocacetinje
To je jednostavni stambeni objekat, sagrađen od kamena, a na njemu uklesana spomen-ploča koja govori isto što i ona na Cetinju – da se tu rodila ova znamenita ličnost crnogorske istorije.

Obzirom da sve važnije monografije, od raznih “Istorija Crne Gore” do “Istorijskog leksikona Crne Gore” navode selo Brčeli kao mjesto rođenja, ostaje nejasno odakle tabla i na Cetinju.

zeljkokuca
Jovan Tomašević
je bio vođa i osnivač komunističkog pokreta u Crnoj Gori. Još kao gimnazijalac, ispoljio je revolucionarne sklonosti, i zbog sumnji da je učestvovao u “Bombaškoj aferi” i zavjeri protiv knjaza Nikole 1907. godine, u odsustvu je osuđen na 10 godina zatvora. Učestvovao je kao vojnik u Balkanskom ratu, a u Prvom svjetskom ratu bio je dobrovoljac. Nakon okupacije Crne Gore, sa srpskom vojskom je dospio do Marseillea, u Francuskoj, gdje je i diplomirao 1918. godine.

kucacetnje
Bio je nosilac liste Socijalističke radničke partije Jugoslavije (komunista), koja je 1920. na izborima za Ustavotvornu skupštinu dobila četiri poslanička mandata. Poslije donošenja “Obznane” i zabrane KPJ, policija je posebno pratila svaki korak Jovana Tomaševića, i to ne samo u Cetinju, gdje je živio i radio kao advokat, nego i u njegovoj rodnoj Crmnici.

Zbog svoje djelatnosti proganjan je i hapšen, a česte fizičke torture kojima je bio izložen uslovile su njegovu preranu smrt u proljeće 1924. godine, u 32. godini života.

Ž. Milović

 

Portal Analitika