Abiznis

Žugić sa sindikalcima: Novi zakon neće značiti smanjenje zarada

0107zugic
N
ovi Zakon o zaradama u javnom sektoru neće značiti smanjenje zarada, već uvođenje pravičnosti, racionalnosti i veće discipline u sistem ličnih primanja, čime će se osigurati adekvatnost i podstaći napredak, posebno socijalno najugroženije kategorije stanovništva, kazao je ministar finansija Radoje Žugić na sastanku sa generalnim sekretarima Unije slobodnih sindikata USSCG i Saveza sindikata Crne Gore SSCG, Srđom Kekovićem i Markom Nikčevićem.
Žugić sa sindikalcima: Novi zakon neće značiti smanjenje zarada
Portal AnalitikaIzvor


Sastanku je prisustvovao i savjetnik u Kabinetu potpredsjednika Vlade Goran Jovetić.



“U nastavku koordinacije, predstavnicima sindikata je dostavljena radna verzija Zakona o zaradama u javnom sektoru kako bi mogli da daju svoj doprinos izradi teksta, te utvrđen osnovni kurs po kojem će se odvijati dalja saradnja socijalnih partnera u vezi sa istim”, kaže se u saopštenju Ministarstva finansija.



Na sastanku je nastavljen razgovor o inicijativama sindikata za povećanjem zarada u javnom sektoru, te upućen poziv resornim ministarstvima da sa reprezentativnim sindikatima, koji su im se obratili sa pomenutim zahtjevom, započnu dijalog oko otvorenih pitanja, kao i da aktivno i detaljno razmotre sve aspekte navedenih inicijativa i objektivne mogućnosti, polazeći, prije svega, od principa održivosti javnih finansija koji predstavlja osnov za dugoročnu stabilnost.



“Shodno zaključku sa prethodnog sastanka, dogovoreno je da se formira radni tim kojeg će, pored predstavnika Poreske uprave i obje reprezentativne sindikalne centrale, a shodno zaključku Komisije za suzbijanje sive ekonomije, činiti i predstavnici Inspekcije rada, kako bi zajedničkim naporima smanjili učešće nelegalnog poslovanja, odnosno kršenje osnovnih prava zaposlenih u oblasti obračuna i isplate zarada i naknada po osnovu rada, kao i plaćanja poreza i doprinosa”, navodi se u saopštenju.



Dogovoreno je da se razgovori između predstavnika Vlade i sindikata o svim temama od zajedničkog interesovanja nastave i intenziviraju. Naredni sastanak sa predstavnicima sindikata održaće se u srijedu, 9. jula.

Portal Analitika