Društvo

Otvorena Vinska kuća u Njegoševom parku

3006cetinje
U
Njegoševom parku na Cetinju danas je svečano otvorena Vinska kuća. Događaju su prisustvovali brojni građani, a objekat su otvorili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović.

Otvorena Vinska kuća u Njegoševom parku
Portal AnalitikaIzvor

Kako se moglo čuti na samom događaju, Vinska kuća objekat je koji će u budućnosti imati izuzetan značaj, kako u sferi turizma, tako i u pogledu distribucije proizvoda vinogradara sa područja Prijestonice Cetinje.

Otvarajući objekat, gradonačelnik Bogdanović podsjetio je na činjenicu da je ideja o uspostavljanju Vinske kuće realizovana u kratkom vremenskom okviru.

- Podsjetiću vas da smo na ovom mjestu tokom dužeg vremenskog perioda imali objekat koji svojim izgledom, ali i okruženjem, nije dolikovao Njegoševom parku. Naprotiv. Međutim, samo jedna dobra ideja, uz finansijsku podršku i dobru volju partnerskih strana, bila je sasvim dovoljna da za veoma kratko vrijeme dobijemo reprezentativan, a za crnogorske prilike i poseban objekat, prevashodno namijenjen ljubiteljima dobrog vina, ali i proizvođačima vina. Otud, drago mi je što vam se danas obraćam u svijetlu otvaranja cetinjske Vinske kuće, koja će već od danas postati nezaobilazno mjesto za druženje i degustaciju vina, kako naših sugrađana, tako i turista koji posjećuju Prijestonicu Cetinje - rekao je on.

Gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako je riječ o jedinstvenom objektu ove vrste u Crnoj Gori.

- Vinska kuća, kao novi sadržaj crnogorske Prijestonice, osavremeniće ponudu našeg grada, a posjetiocima, ali i građanima Cetinja ponudiće još jedan kutak u kojem će pronaći nezaobilazan i prepoznatljiv crnogorski proizvod. Dodaću i da je riječ o gotovo jedinstvenom prostoru u Crnoj Gori, jer ovo je sasvim nov način prezentacije vinskih proizvoda. Sa druge strane, otvaranjem vinske kuće, proizvođači vina sa teritorije Prijestonice Cetinje dobiće novu mogućnost u pogledu distribucije, plasmana i prodaje svojih proizvoda. Na taj način, uvjeren sam, ne samo da ćemo afirmisati proizvode naših vinogradara, već ćemo im pružiti dodatnu mogućnost u pogledu rasta zarade od bavljenja poljoprivrednom djelatnošću – istakao je on.

Na kraju, on se osvrnuo i na zajednički prekogranični projekat između Prijestonice Cetinje i Dubrovačko – neretvanske Županije, čiji je segment bila i gradnja vinske kuće.

- Ovaj me momenat posebno obavezuje da iskažem zahvalnost Evropskoj uniji, koja je na pravi način prepoznala projekat koji podrazumijeva prekograničnu saradnju Prijestonice Cetinje i Dubrovačko - neretvanske Županije u sferi proizvodnje vina. Do sada, u pogledu pomenute saradnje realizovano je mnogo aktivnosti, a vjerujem da će budućnost donijeti njihovo dodatno intenziviranje, što nadalje znači još veću afirmaciju vinskih proizvoda iz naše dvije regije – zaključio je on.

Direktorica Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Ana Ivanović upoznala je posjetioce sa konceptom funkcionisanja Vinske kuće.

- Ponuda Vinske kuce, pored prodaje 47 vinskih etiketa, takođe uključuje i unaprijed najavljene degustacije vina uz uslugu profesionalnog somelijera na stranom jeziku, koja će već od sutra biti na raspolaganju zainteresovanim turističkim agencijama, tour operaterima, ugostiteljima, kao i individulanim posjetiocima. Želim da zahvalim našim dugogodišnjim partnerima - turističkim agencijama na unaprijed iskazanom interesovanju i saradnji, koja će i u ovom pogledu doprinijeti daljoj promociji Cetinja kao turističke destinacije – rekla je Ivanović.

Objekat u kojem se nalaziti Vinska kuća donedavno je bio zapušten, a tokom radova hortikulturno je uređen i dio Njegoševog parka.

Gradnja Vinske kuće, uz opremanje i uređenje pratećih i okolnih sadržaja, bila je vrijedna oko 65.000 eura i dio je IPA projekta „Wine Tourism Network“, koji podrazumijeva razvoj vinske mreže između Prijestonice Cetinje i Neretvansko – dubrovačke Županije, odnosno Crne Gore i Hrvatske.

Cjelokupan projekat podrazumijeva i povezivanje proizvođača vina iz dvije države, uz mogućnost ponude i prezentacije njihovih proizvoda turistima i ljubiteljima vina. Čitav projekat vrijedan je 225.672 eura, od čega 85 odsto finansira Evropska unija.

Portal Analitika