Abiznis

Kozji sir i jogurt iz Podbožura kod Nikšića

3006koza
U
Nikšiću je danas počeo da radi pogon za proizvodnju kozjeg sira, jogurta i surutke, u koji je uloženo oko 100 hiljada EUR, računajući i investicije u izgradnju farme, objekta i nabavku stada.

Kozji sir i jogurt iz Podbožura kod Nikšića
Portal AnalitikaIzvor


Vlasnik porodične farme koza i sirare, Radivoje Miljanić, kazao je da je vjerovatno jedini u Crnoj Gori koji se bave i uzgojem koza i organskom proizvodnjom.



"Riječ je o velikom projektu, urađenom po najsavremenijem HACCP standardu, a sertifikat očekujemo na proljeće sledeće godine, poslije isteka neopohodnog vremenskog roka", rekao je Miljanić na prezentaciji porodičnog gazdinstva, javlja Mina.



Farma Miljanić podignuta je u Podbožuru, udaljenom oko 20 kilometara od Nikšića i ima oko 150 muznih koza, a urađena je mašinska muža i hlađenje.



"Kapacitete mljekare je dnevno oko dvije hiljade, a planiramo i otkup mlijeka od drugih stočara i zaštitu geografskog porijekla. Objekat za siraru izgradili smo u nikšićkom prigradskom naselju Gornje Polje radi lakšeg plasmana proizvoda“, kazao je Miljanić.



Prema njegovim riječima, gazdinstvo Miljanić je tek na početku kada je riječ o plasmanu, a za sada se njihovi proizvodi mogu naći u marketima i restoranima u Nikšiću, Podgorici i Primorju.



"Posjedujemo sva neophodna rješenja Veterinarske uprave što je istaknuto i na etiketama naših proizvoda, a imamo dvije vrste kozjeg sira, jogurt i surutku“, rekao je Miljanić.



Govoreći o ulaganjima, kazao je da su se dugo pripremali za ovaj projekat i da je najviše novca obezbijeđeno iz sopstvenih sredstava i kredita, ali da su imali i pomoć od Ministarstva poljoprivrede kroz projekat MIDAS 4.



Gazdinstvo Miljanić za sada ima troje zaposlenih.



Pomoćnik ministra poljoprivrede, Darko Konjević ocijenio je da je porodična farma i sirara Miljanić dobar znak kako treba da rade i razvijaju se porodična gazdinstva u Crnoj Gori, koja od danas zvanično dobija novu ponudu različitih vrsta sireva i jogurta.



"Za Ministarstvo poljoprivrede značajan je razvoj ruralnih područja i porodičnih gazdinstava, jer se time jača ponuda crnogorskih proizvoda ne samo na domaćem tržištu", kazao je Konjević.



Prema njegovim riječima, otvaranje sirare Miljanić omogućiće i drugim farmerima da plasiraju kozje mlijeko.

 

foto: davorin.net

Portal Analitika