Društvo

Cetinje: Jednoglasno usvojen izvještaj o radu gradonačelnika

bogdanovic
O
dbornici u Skupštini Prijestonice Cetinje usvojili su danas izvještaj o radu gradonačelnika za 2013. godinu. Izvještaj o radu gradonačelnika usvojen je apsolutnom većinom glasova ukupnog broja odbornika u gradskom parlamentu.

Cetinje: Jednoglasno usvojen izvještaj o radu gradonačelnika
Portal AnalitikaIzvor

Obrazlažući aktivnosti koje su bile dio rada gradske uprave tokom 2013. godine, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović istakao je sljedeće:

- Rješavanje ključnih infrastrukturnih problema, valorizacija izdašnih potencijala, medjunarodno pozicioniranje i prepoznatljivost Cetinja kao pouzdanog partnera, a prevashodno otvaranje novih radnih mjesta, ključni su segmenti na kojima smo radili tokom 2013. godine. Tome u prilog govore brojne aktivnosti koje je gradska uprava realizovala tokom izvještajnog perioda - od izrade najznačajnijih strateških dokumenata, rješavanja najizraženijih infrastrukturnih problema, pa sve do realizacije brojnih razvojnih projekata, zapaženih sportskih rezultata, uspostavljanja respektabilne međunarodne saradnje, ali i pune stabilizacije javnih finansija.

Stoga, dozvolite mi da u najkraćem ukažem na samo nekoliko važnih aktivnosti koje su obilježile 2013. godinu, ali i koje su snažan osnov za dinamičniji razvoj tokom predstojećeg perioda.

Kao gradska uprava koja je snažno usmjerena stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, ali i uslova za dinamičniji razvoj grada, i 2013. godine radili smo na kreiranju najvažnih planskih dokumenata. Tu prije svega mislim na izradu Prostorno urbanističkog plana, kao plana najvišeg reda, koji treba da bude „temelj“ za budući razvoj. Tako je, tokom 2013. godine donijeto 13 odluka o izradi različitih urbanističkih dokumenata, a napravljen je veliki iskorak u pogledu izrade Prostorno – urbanističkog plana Prijestonice Cetinje, koji smo usvojili početkom ove godine. Sve to, ali i predan rad tokom prethodnih goina, doprinijelo je da smo u prethodnoj godini izdali 140 urbanističko tehničkih uslova, što ohrabruje i uvjerava da smo na dobrom putu da odgovorimo potrebama naših sugrađana, ali i sve brojnijih investitora.

Pored prostorno planske dokumentacije, važan preduslov za razvoj grada je i realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata, koji treba da dopriniesu rješavanju ključnih problema iz oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture.

Kako je za razvoj svake lokalne zajednice prije svega potrebno imati sadržaje za ostvarenje primarnih potreba građana, na listu prioriteta u 2013. godini uvrstili smo niz projekata iz te oblasti. Posebna pažnja posvećena je problemu vodosnabdijevanja, povodom kojeg smo prošle godine sproveli niz mjera definisanih Akcionim planom za rješavanje problema vodosnabdijevanja i Studijom izvodljivosti za poboljšanje sistema snabdijevanja vodom. Na taj način, stvorili smo uslove da već ove i naredne godine realizujemo projekte vrijedne preko 10 miliona, za koje smo sredstva obezbjedili iz pretpristupnih fondova Evropske unije i kredita Evropske investicione banke.

Paralelno sa navedenim aktivnostima, Prijestonica Cetinje je sa posebnom pažnjom radila na rekonstrukciji kanalizacione mreže i izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Za taj projekat, čija je ukupna vrijednost veća od 15 miliona eura, tokom izvještajnog perioda pripremljena je sva dokumentacija, a počeli su i postupci odabira izvođača radova za rekonstrukciju i izgradnju nedostajuće kanalizacione mreže, čija je vrijednost, samo za prvu fazu, veća od 4.5 miliona eura.

U pogledu saobraćajne infrastrukture, tokom prošle godine, završena je rekonstrukcija raskršća na ulazu u grad. Na pomenutom je mjestu izgrađen funkcionalan kružni tok, instalirana je nova rasvjeta, pa je Cetinje konačno dobilo adekvatan ulaz. No, kako bi poboljšali bezbjednost i funkcionalnost saobraćaja, prošle godine počeli smo i drugu fazu gradnje novog saobraćajnog koridora na ulazu u grad. Počela je rekonstrukcija Grahovske ulice, a paralelno sa tim i gradnja nove saobraćajnice koja će povezivati Mojkovačku i Grahovsku ulicu. Riječ je o koridoru kojim će ulaz u Cetinje biti znatno funkcionalniji, saobraćajno bezbjedniji od dosadašnjeg, a koji će imati bitnu ulogu i u procesu predstojeće gradnje fudbalskog stadiona, odnosno njegovog prijema na UEFA listu. Pored toga, rekonstruisana je Čermakova ulica, čime su poboljšani saobraćajni uslovi u dijelu grada u kojem se nalazi više značajnih ustanova, kazao je između ostalog Bogdanović.

 

Portal Analitika