Društvo

Milivojević: Sud i policija rade dobro, tužilaštvo može bolje

3006lgbt
C
rna Gora može biti ponosna na rezultate u oblasti LGBT prava kada je u pitanju rad suda i policije, kazao je izvršni direktor LGBT Foruma Progres, Stevan Milivojević, dodajući da se i odnos tužilaštva prema toj tematici može poboljšati.

Milivojević: Sud i policija rade dobro, tužilaštvo može bolje
Portal AnalitikaIzvor

“Crna Gora može biti genaralno ponosna na rezultate u vezi sa LGBT tematikom, jer se iskustva koja smo stekli s policijom i sudskom vlašću već prepoznaju kao regionalno pozitivni primjeri”, kazao je Milivojević na konferenciji pod nazivom “LGBT prava u Crnoj Gori: Pravosudna i policijska praksa”.

Prema njegovim riječima, uspješna karika tog partnerstva i sitema zaštite trebalo bi da bude i tužilačka organizacija.

“Vjerujemo da se njihov odnos prema ovoj tematici i problematici može poboljšati, pa pozivamo poslanike Skupštine Crne Gore da učine sve što je potrebno kako bi napokon Vrhovno državno tužilaštvo funkcionisali u punom kapacitetu i odgovornosti”, poručio je Milivojević.

Nije dovoljno donositi samo odluke: On je podsjetio da je LGBT Forum Progres, u cilju uspostavljanja komunikacije sa Vrhovnim sudom, sa tom institucijom potpisao Memorandum o međusobnom razumijevanju i saradnji.

Potpredsjednica Vrhovnog suda Stanka Vučinić, kazala je da nije dovoljno samo donositi odluke uz poštovanje principa nepristrasnosti i nezavisnosti, nego je, kako je objasnila, neophodno ubijediti javnost da sudije rade u skladu sa tim principima.

“Koliko je važno raditi na nezavisnosti i nepristrasnosti, toliko je bitno raditi i na transparentnosti rada sudova”, kazala je ona.

Vučinić je objasnila da je kroz projekat “Unaprjeđenje pravosudnog sistema”, uspostavljena saradnja između Vrhovnog suda i LGBT Foruma Progres, čiji su rezultat publikacije u kojima je predstavljena sudska praksa u oblasti LGBT prava, kao i međunarodni standardi u toj oblasti.

“Objavljene presude crnogorskih sudova pokazuju da sudije sude nezavisno i nepristrasno, da su njihove odluke zasnovane na visokim standardima poštovanja različitosti. One su i poruka širokoj javnosti da svako ima ista prava i da će u slučaju povrede istih, žrtva dobiti zaštitu, a učinilac zakonom propisanu sankciju”, poručila je ona.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, kazao je da policijski službenici u radu i djelovanju ostvaruju zaštitu ličnog integriteta i imovine svih građana, sa, kako je naveo, posebnim senzibilitetom kada su u pitanju ranjive i osjetljive društene grupe među kojima je i LGBT zajednica.

Nastaviće partnersku saradnju: “Menadžment Uprave policije je prepoznao potrebu senzibilnog postupanja prema LGBT osobama, tako da je saradnja sa LGBT zajednicom započeta još 2008”, rekao je Janjušević.

On je kazao da se rezultati preduzetih napora vidljivi i podsjetio da je Uprava policije Crne Gore prva policijska organizacija koja je dobila priznanje Prijatelj pravde- nagrada za 2011, koju dodjeljuje Konferencija Pravda na Balkanu - jednakost za seksualne manjine.

“Uprava policije će nastaviti da partnerski i uspješno sarađuje sa predstavnicima LGBT zajednice na zajedničkim projektima i edukativnim sadržajima, kao i da preduzima mjere i radnje na prevenciji i represiji delikata na štetu LGBT osoba”, najavio je Janjišević.

Predstavnik Vrhovnog državnog tužilaštva, Miroslav Turković, kazao je da usvojeni pravni okvir za poštovanje ljudskih prava predviđa poštovanje prava LGBT osoba.

“Crna Gora mora obezbijediti da LGBT osobe uživaju sva Ustavom i međunarodnim normama garantovana prava”, kazao je on.

Turković je poručio da je Tužilačka organizacije Crne Gore odlučna da, u okviru svojih nadležnosti, djeluje da se ispitaju i, kada za to postoji zakonskog osnova, procesuiraju svi slučajevi zastrašivanja, diskriminacije ili nejednakog tretiranja bilo koga.

“Vjerujemo da je naš radu ovom polju dao značajan doprinos u ostvarivanju određenih rezltata na planu poštovanju ljudskih LGBT osoba, koji su prepoznati od strane međunarodnih faktora”, ocijenio je Turković.

On je kazao da je Tužilačka organizacija otvorena za sardnju u cilju jačanja komunikacije sa LGBT zajednicom.

Parade uspješno održane: Zamjenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Daglas Džons, kazao je da civilno društvo igra važnu ulogu u edukaciji javnosti kada su u pitanju LGBT prava.

“Tokom 2013. parade ponosa su uspješno održane u Crnoj Gori bez obzira na snažne reakcije javnosti. Vlada i pojedine opozicione grupe pokazale su posvećenost poštovanju prava LGBT osoba”, kazao je on.

Džons je ocijenio da je današnja Konferencija pokazatelj napretka u dijalogu između LGBT zajednice i zakonodavnih i sudskih vlasti u Crnoj Goru, ali, kako je naveo, još mnogo toga se mora učiniti.

“Osnovna ljudska prava ne mogu biti primjenjivana selektivno, ako je jednoj grupi uskraćeno neko pravo onda smo mi svi u opasnosti”, poručio je Džons.

Konferenciju su organizovali LGBT Forum Progres i Vrhovni sud Crne Gore, uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država organizovali. Konferencija predstavlja završnicu projekta “Unapređenje pravosudnog sistema”, čiji je cilj bio edukacija o ljudskim pravima s ciljem jačanja razumijevanja svih pravnih pitanja vezanih za LGBT zajednicu.

Izvor: Mina
Foto: rtcg.me

Portal Analitika