Društvo

BAR: Kolonije crva u lokardama

crv3006
V
rijeme je od plave ribe, a to Barani najbolje vide po ogromnim količinama svježe skuše i lokarde na riboljoj pijaci.

BAR: Kolonije crva u lokardama
Portal AnalitikaIzvor

 

Jedan od barskih ribara koji je fotografije dostavio novinarima, tokom vikenda je imao sasvim solidan ulov lokardi, ali i neprijatno iznenađenje kada je krenuo da ih čisti - u njima su bile prave kolonije ribljeg parazita, crva anisakisa!

Ako ste ljubitelji sušija ili sašimija, pa i ribljeg carpaccia, ovaj parazit može da uzrokuje velike zdravstene probleme. Ukoliko se riba ne obradi termički, anisakis može da naseli ljudski gastro-intestinalni trakt, izazivajući jake bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, dijareju i povišenu temperaturu. Kod ljudi sklonim alergijama, može doći do jače reakcije organizma, pa i do anafilakse.

I pored ovog, nemojte odustajati od ukusnog i Omega 3 bogatog mesa plave ribe. Ukoliko se ovakva riba isprži (ispeče ili skuva), parazit se lako uništava. Dovoljno je da meso postigne temperaturu od 60C. Isto važi i za sedmodnevno duboko zamrzavanje ribe, na -20 stepeni.

Ono što će posebno pogoditi neke je da soljenje ne ubija anisakisa, stoga mogu da zaborave na slane sardele i inćune iz domaće radinosti, osim ako ih prethodno nisu duboko zamrzavali.

Ž.M.

Portal Analitika