Abiznis

Nijesu se pridržavali granice: Hrvati uzeli 1.500 km kvadratnih?

prevlaka3006
H
rvatska se pri nedavnom raspisivanju tendera za istraživanje nafte i gasa nije pridržavala postojeće podmorske granice, već su koristili privremenu liniju razgraničenja teritorijalnih voda. Zahvatili su 1.500 kilometara kvadratnih koji pripadaju Crnoj Gori, kazao je u razgovoru za Vijesti magistar geoloških nauka i dipl.ing geofizike Veselin Kovačević.

Nijesu se pridržavali granice: Hrvati uzeli 1.500 km kvadratnih?
Portal AnalitikaIzvor

On je dugogodišnji direktor sektora istraživanja nafte i gasa u Jugopetrolu, realizovao je mnogobrojne ugovore sa stranim kompanijama u podmorju Crne Gore. Bio je predsjednik stručne komisije Ministarsva ekonomije za pripremu i izradu Studije o naftno geološkoj perspektivnosti podmorja u sklopu aktuelnog tendera za dio podmorja blok Ulcinj.

- Na karti istražnih blokova koje je Hrvatska ponudila na tendera, polovinom dva svoja najjužnija bloka 28 i 29 zadiru u podmorje Crne Gore. Znam da je nadležno ministarstvo odmah reagovalo i uputilo protestnu notu hrvatskim vlastima. Da li će Hrvatska korigovati granicu ostaje da vidimo - kazao je Kovačević.

On je naveo da morsku granicu sa Hrvatskom kod Prevlake treba utvrditi arbitražom, jer je to jedino mjesto gdje se slučaj može riješiti povoljno po Crni Goru, a priču o eventualnom postojanju nafte i gasa u tom regionu ne treba potencirati.

Kako je kazao Crna Gora je od 1973. godine preko, svoje tadašnje državne naftne kompanije Jugopetrol, sprovodila istraživanja nafte i gasa u svom podmorju sa američkim naftnim kompanijama “Buttes Gas Oil" i “Chevron Oil”, zatim sa arapskom “Chresent Petroleum”, nakon toga sa tada domaćim kompanijama INA, Petrolom Ljubljana i Naftagasom Novi Sad, te sa britanskim “Ramco Energy" i “Star Petroleum”, a kasnije se uključuje i grčka “Hellenic Petroleum”.

- U svim navedenim ugovorima i u svim odobrenjima dobijenim od tadašnje Savezne vlade SFRJ, u kojoj su bili i predstavnici tadašnje SR Hrvatske, ovaj prostor se definiše kao „Podmorje Crne Gore". Čak i u ugovorima hrvatske kompanije INA-Naftaplin, za njihove južne istražne blokove, egzistira postojeća podmorska granica kao granica između Crne Gore i Hrvatske sjeverno od azimuta (pravac definisan uglom) 231 stepen bilo je istražno područje INA-Naftaplin ili Hrvatske, a južno od te tačke bilo je pod ingerencijom Crne Gore - tvrdi Kovačević.

On je kazao da time granica bila definisana i prihvaćena.

Kovačević je ocijenio da pregovaračku poziciju Crne Gore slabe izjave u kojima se tvrdi da se oko poluostrva Prevlake nalaze bogata nalazišta nafte i gasa.

„To su obične gluposti i izjave nedobronamjernih "stručnjaka". Ako se i nalaze, to je poslovna tajna Crne Gore, jer je za skupa istraživanja u tom dijelu, sa stranim i domaćim partnerima trošila svoj novac i svoje znanje, i jedina posjeduje podatke istraživanja", smatra Kovačević.

Portal Analitika