Društvo

GLUŠICA: Fakultet na Cetinju nastavak nenaučne priče o crnogorskom jeziku

2906glusica
O
dluka Vlade o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik, čisto je politička i nema nikakvo naučno i akademsko opravdanje niti utemeljenje, ocijenila je za agenciju MINA profesorica opšte lingvistike na Filozofskom fakultetu u Nikšiću dr Rajka Glušica.

GLUŠICA: Fakultet na Cetinju nastavak nenaučne priče o crnogorskom jeziku
Portal AnalitikaIzvor

Ona je rekla da nije tačno obrazloženje Vlade da se Fakultet otvara, jer postoji izražena potreba za nastavnim kadrom iz te oblasti i da će montenegristika, kao najmlađa grana slavistike, svoj budući razvoj temeljiti na stručnjacima obrazovanim na ovom studijskom programu. Glušica je dodala da potrebe za kadrom - profesorima crnogorskog jezika, naučnim istraživačima (magistri i doktori nauka) iz oblasti crnogorskog jezika, književnosti i kulure - zadovoljava Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

- Vlada otvara fakultet za jotovanu varijantu crnogorskog jezika čime produbljuje podjele u crnogorskoj jezičkoj zajednici, čini štetu crnogorskoj nauci i kulturi i po ko zna koji put podupire retrogradnu i nacionalističku jezičku politiku, koja uprkos podršci Vlade, nema ni sadašnjost, a kamo li budućnost - rekla je ona.

Ako se, kako je kazala, žele preseliti institucije sa crnogorskim imenom na Cetinje, „onda su mogli preseliti postojeći Institut za crnogorski jezik i književnost iz Podgorice, sa svoja tri zaposlena, a ne pretvarati ga u Fakultet, dodajući mu uz naučno-istraživačku i obrazovnu komponentu iako je svima poznato da pomenuti Institut nema kadar ni za jednu, a kamoli za drugu aktivnost“.

Glušica je dalje ocijenila da će Fakultet za crnogorki jezik i književnost biti jedini na svijetu za jedan jezik.

- Novi Fakultet na Cetinju neće imati nikakav uticaj na upis studenata na Studijski program za srpski, ali bi mogao da smanji upis na Studijski program za crnogorski, jer imamo skoro iste nazive koji mogu da zbune mlade ljude, tako da je novoosnovani Fakultet nominalno konkurencija našem Studijskom programu, ali ni po čemu drugom nije – smatra ona.

Glušica je rekla da otvaranjem Fakulteta očekuje nastavak retrogradne i nenaučne priče o crnogorskom jeziku kao autohtonom jeziku posebnog porijekla i strukturno različitog od bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika. Ona ističe da se opasnost od takve nacionalističke priče sa novim fakultetom uvećava, „jer se mladi ljudi, potencijalni studenti izlažu manipulacijama koje će im se servirati kao naučne istine“.

- Sa takvim obrazovanjem neće moći mrdnuti sa Cetinja. Na Fakultetu će se naravno udomiti svi crnogorski domoljubi koji su dali doprinos naopakoj kodifikaciji crnogorskog jezika, kojima će nedostajuće naučne i akademske reference nadomjestiti dosljedno „jotiranje“ - kazala je Glušica.

Ona smatra da je odluka Vlade pogrešna, jer nije donosena na osnovu analiza i ozbiljnih elaboracija o opravdanosti osnivanja i u skladu sa potrebama crnogorskog društva i visokoobrazovnog sistema.

- Nasuprot analizi i elaboraciji, Vlada nastavlja da, kao čarobnim štapićem pretvara nevladinu organizaciju Institut Vojislav P. Nikčević u „naučni“ Institut za crnogorski jezik i književnost, a onda isti taj Institut u Fakultet za crnogorski jezik bez ikakvog akademskog ili kadrovskog utemeljenja i društvenog opravdanja - zaključila je Glušica.

Portal Analitika