Abiznis

Todorić nakon preuzimanja Mercatora: Mislim da su radnici oduševljeni

2906todoric
V
lasnik i direktor koncerna Agrokor Ivica Todorić izjavio je sinoć za slovenačku Planet TV da će od Merkatora (Mercator ) napraviti najuspješniju firmu u regiji i da je spajanje s Agrokorom potez koji će donijeti korist potrošačima u Sloveniji i regionu, prenosi Klix.ba.

Todorić nakon preuzimanja Mercatora: Mislim da su radnici oduševljeni
Portal AnalitikaIzvor

- U svako preduzeće u koje sam došao napravio sam iz njega najbolje preduzeće po svjetskim kriterijumima. Ko je drugi uspio nešto tako da napravi u ovom regionu - kazao je Todorić i dodao da se u petak u Ljubljani odmah nakon isplate većinskih dioničara sastao sa sindikatima koji su ovih dana protestovali protiv prodaje, kao i sa upravom Mercatora.

- Kada sam odlazio svi smo plakali, i oni i ja. Željeli su da ostanem s njima. Mislim da su oduševljeni. Uvjeren sam da će to biti odlično savezništvo i da će to biti u interesu svih potrošača u Sloveniji i regionu u kome smo prisutni - istakao je Todorić.

Klix.ba podsjeća da je Todorićev koncern Agrokor kupio većinski udio u Mercatoru za 544 miliona eura. Od toga se 324 miliona eura odnosi na sticanje stopostotnog vlasništva, 200 miliona eura za smanjenje finansijskih obaveza Mercatora, a 20 miliona za operativno finansiranje tekućeg poslovanja Mercatora. Dvije kompanije će zajedno ostvarivati gotovo sedam milijardi eura godišnjeg prihoda, zapošljavati više od 64.000 ljudi, i biti vodeća kompanija u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regiji i šire.

Najveća organizacija slovenačkih sindikata zatražila je ostavku uprave Nove ljubljanske banke koja je Agrokoru prodala svoj vlasnički udio u Mercatoru.

Foto: danas.net.hr

Portal Analitika