Društvo

DŽOMIĆ: CPC da promijeni naziv u Crkva ministarstva za ljudska i manjinska prava

2906dzomic
N
edostatak kriterijuma za dodjelu sredstava i višegodišnja praksa Ministarstva za ljudska i manjinska prava u dodjeli sredstava ukazuju da se državna pomoć crkvama i vjerskim zajednicama u Crnoj Gori vrši prema političkim premisama, kazao je za Dan protojerej Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, Velibor Džomić.

DŽOMIĆ: CPC da promijeni naziv u Crkva ministarstva za ljudska i manjinska prava
Portal AnalitikaIzvor

On dodaje da su sredstva koja se opredjeljuju na ime pomoći vjerskim zajednicama minimalne u odnosu na države okruženja. Džomić tvrdi da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ali i Generalni sekretarijat Vlade, postupak dodjele vrše „krajnje netransparentno“. On dodaje da bi, shodno praksi resornog ministarstva da finansira sve aktivnosti CPC, „čelni čovjek te organizacije Miraš Dedeić trebalo da promijeni njeno ime u Crkva ministarstva za ljudska i manjinska prava“.

Naime, to ministarstvo je za prvi kvartal ove godine dalo 5.000 eura državne pomoći Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, 2.500 eura dobila je Eparhija budimljansko-nikšićka, 2.000 eura pripalo je Biskupskom ordinarijatu, a Jevrejskoj zajednici u Crnoj Gori 3.500 eura. Najveći iznos dobio je Mešihat islamske zajednice u Crnoj Gori, 9.232, a najmanji Katolički župni ured – 1.000 eura. U tekstu se, pak, ne navodi da li je i koliko sredstava je izdvojeno za Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Na osnovu iznesenog, Džomić za Dan zaključuje da je „kriterijum utemeljen na političkim premisama“, kao i da opredijeljena sredstva tokom prethodnih godina ukazuju da se sredstvima poreskih obveznika finansiraju skoro sve aktivnosti CPC.

Cifre koje je ministarstvo i ove godine izdvojilo za pomoć crkvama i vjerskim zajednicama, smatra Džomić, više su nego simbolične, a način njihove raspodjele „ogoljuje društvenu stvarnost“.

- Kriterijum nije vezan za broj sveštenika i vjerskih službenika, broj vjerskih objekata i druge vjerske aktivnosti koje su značajne za vjernike kao građane Crne Gore – zaključio je on za Dan.

Podgorički list podsjeća da je prošle godine iz državnog budžeta ukupno izdvojeno 192.402 eura, od čega 55.575 eura za CPC, dok je Kotorskoj biskupiji pripalo 10.623,27 eura. Mitropolija crnogorsko-primorska dobila je 30.289,45 eura, Eprahija budimljansko-nikšićka 13.278,78 eura, Barska nadbiskupija 12.875, a Mešihat islamske zajednice 39.800,70 eura, kao i 15.000 eura za eksproprijaciju zemljišta za gradnju vjerskog objekta. Jevrejskoj zajednici u 2013. godine opredijeljeno je 15.260 eura.

Portal Analitika