Društvo

Ministarstvo podržalo održavanje smotre konja na Njegovuđi

njegovudja
S
motra najboljih priplodnih konja, koja se tradicionalno, skoro vijek, održava na Vidovdan na Njegovuđi u opštini Žabljak održana je i danas, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministarstvo podržalo održavanje smotre konja na Njegovuđi
Portal AnalitikaIzvor

Svoje ljubimce, na izložbu je dovelo oko 70 vlasnika konja sa područja Sinjajevine i Durmitora koja gravitiraju opštinama Žabljak, Šavnik, Mojkovac i Pljevlja. Za gajenje priplodnih pastuva, kobila i podmlatka nagrade u novčanom iznosu dobilo je 37 vlasnika.

„Smotra je pokazala da tradicija gajenja dobrih konja na ovom području još traje, bez obzira na nizak nivo zastupljenosti konjarstva u Crnoj Gori“, ocijenio je savjetnik za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Blažo Rabrenović.

On je istakao važnost gajenja konja u cilju očuvanja njihovog genetičkog resursa, dodajući da te plemenite životinje danas drže samo zaljubljenici u njih, za razliku od nekog ranijeg perioda kada su konji korišćeni u obavljanju raznih seoskih poslova. „Kvalitet izloženih grla je dobar, ali vidimo da je svake godine grla sve manje, što je očekivano obzirom na razvoj poljoprivredne mehanizacije“, rekao je Rabrenović.

Smotru konja na Njegovuđi podržali su i opštine Šavnik i Žabljak. Manifestacija je, kao i svake godine unazad, okupila značajan broj posjetilaca.

 

 

 

Portal Analitika