Društvo

Gužva u vrtićima i ove godine

vrticsl
D
ecenijski crnogorski problem – gužva u vrtićima, ponavlja se i ove godine.

Gužva u vrtićima i ove godine
Portal AnalitikaIzvor

Umjesto po oko dvije hiljade i tristo djece, u oba podgorička državna vrtića, upisano je po nešto više od tri hiljade mališana, potvrđeno je Atlas televiziji. Prekobrojnost, međutim, kažu vaspitači, nije razlog za brigu roditelja da neće imati ko da vodi računa o njihovoj djeci. Problem će se riješti angažovanjem dodatnog osoblja. Na trajno rješenje, međutim, moraćemo da sačekamo, makar do realizacije kredita od 10 miliona eura, kog je vlada dobila od Razvojne banke Savjeta Evrope. Od tog novca, nove vrtiće bi, osim Podgorice, trebalo da dobiju Pljevlja, Ulcinj i Bar.

Ista priča svake godine. Gužva u podgoričkim vrtićima, izvjesno je da će se ponoviti i od septembra. „Ljubica Popović“ i „Đina Vrbica“ upisale su po oko hiljadu djece više nego što je bilo predviđeno konkursom. Umjesto po oko dvije hiljade i 300, ove vrtiće pohađaće nešto više od tri hiljade mališana.

„Na osnovu prakse iz prethodnih godina znamo da pojedini roditelji koji su prijavili svoju djecu neće zaključiti ugovore što se i ovog puta desilo. U skladu sa tim Komisija je donijela odluku da se prime sva djeca čiji su roditelji podnijeli molbu ili prigovor direktoru“, saopšteno je Atlas televiziji iz JPU „Đina Vrbica“.

Uprave i vaspitače pitamo da li je upisivanje znatno većeg broja djece od predviđenog pravilo.

“Nije pravilo, to je naša praksa. Jeste sa jedne strane kada kažemo da je konkurs raspisan za 2100 djece, a da je upisano 3000 to zvuči strašno. Ali u drugu ruku, kada smo prije par godina pokušali da napravimo rang liste, veliki broj roditelja koji su se prije toga bunili zašto su grupe prekobrojne u odnosu na zakonsku regulativu odnosno na pedagoške standarde pa su možda baš njihova djeca bila ispod crte. Ja ovo govorim hipotetički, naravno. Onda je bio strahovit problem – šta sada sa tom djecom?”, navodi Sanja Laban, vaspitačica vrtića „Ljubica Popović“.

Ipak, i roditelji imaju zamjerku na samu proceduru upisa djece u vrtiće.

“Definitivno postoje pravila, postoje pravilnici koji definišu pravila koja trebaju da se ispoštuju. Činjenica je da se svake godine ta pravila više ne ispoštuju nego što se ispoštuju. Dešava se da pravila koja su primijenjena u jednoj i drugoj predškolskoj ustanovi nisu ista. Možda bi trebalo o tome voditi računa, dakle ako postoje pravila. Ili da se ta pravila promijene, da ne budu više takva. A onda kada se ta pravila usvoje da se ona primjenjuju i da su jednaka za sve i da roditelji tačno znaju šta je to na šta oni mogu da računaju odnosno šta slijedi ukoliko se ne ispoštuje procedura”, naglašava Kristina Ćetković iz Udruženja Roditelji.

Ipak, pošto su skoro sva djeca, na kraju i upisana, postavlja se pitanje da li će imati ko da vodi računa o njima, s obzirom na to da ih je u oba vrtića skoro po hiljadu više nego što bi trebalo.

„Problem prekobrojnosti u predškolskim ustanovama ne datira od prije godinu dana ili dvije. Taj problem se pojavio u zadnjoj deceniji, tako da smo imali vremena da naučimo kako trebamo da funkcionišemo. Tako da se angažuje osoblje – vaspitači, medicinske sestre, i svi ostali da bi se pojačao nadzor odnosno da djeca ne bi ispaštala zbog prekobrojnosti“, ističe Laban.

Ipak, na trajno rješenje sačekaćemo neko vrijeme, makar do realzacije kredita od 10 miliona eura, koliko je vladi odborila Razvojna banka Savjeta Evrope za projekat unaprijeđenja predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

„Kreditnim aranžmanom predviđena je izgradnja objekata u Pljevljima, Ulcinju, Baru i u Podgorici u naseljima: Stari aerodrom, Blok VI, Zagorič, kao i izgradnja dječjeg vrtića i jaslica u Gradskoj opštini Tuzi“, saopšteno je Atlas televiziji iz Ministarstva prosvjete.

Do daljenjeg, cijena mjesečnog boravka djece u državnim vrtićima košta 40 eura.

 

 

 

 

Portal Analitika