Abiznis

PORTO MONTENEGRO: Domaća hrana ima kvalitet koji traže inostrani gosti (VIDEO)

sajamok
T
uristi i domaći posjetioci nautičkog naselja Porto Montenegro danas su na Festivalu hrane i vina imali priliku da se upoznaju sa dijelom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Crne Gore. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, proizvođači autohtonih, uglavnom, organskih proizvoda dobili su šansu da se primaknu elitnom turističkom tržištu u Crnoj Gori i da na taj način „izmjere“ svoje šanse da se hrana koju proizvode nađe u hotelima i restoranima na crnogorskom primorju i tokom cijele sezone.

PORTO MONTENEGRO: Domaća hrana ima kvalitet koji traže inostrani gosti (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo poljoprivrede i kompanija Adriatic Marinas započeli su saradnju na promociji crnogorskih poljoprivrednih proizvoda i povezivanju poljoprivrede i turizma, u okviru koje je u Porto Montenegru organizovan Festival koji će trajati od petka do nedjelje, 27-29 juna.


Proizvođači koje su predstavnici Ministarstva posjetili na Pijaci domaćih proizvoda, izrazili su veliko zadovoljstvo zbog dobijene prilike da se predstave inostranim turistima u Portu. „Mislim da je Ministarstvo učinili pravi potez sa povezivanjem nas proizvođača sa hotelima kakvi su ovdje. Poznato je da turisti žele crnogorsku hranu, autohtonu, organsku i zdravu. Mi mali proizvođači smo tek na početku ostvarenja cilja - povezivanja sa turističkom privredom, ali sa ovakvim manifestacijama treba nastaviti, kako bi što više ugostitelja, ali i turista upoznalo našu ponudu“, kazao je organski proizvođač voća i raznih proizvoda od voća iz Mojkovca Dragan Damjanović. On je dodao i da su posebno zadovoljni što se turisti u Portu „nisu cjenkali“.



Proizvođač maslina i maslinovog ulja iz Ulcinja Fatmir Sadiku istakao je da su ovakve manifestacije najbolji način da se predstavi domaći proizvod turistima. „Ovakvi događaji su nam potrebni, jer imamo kvalitetne proizvode, na koje smo ponosni. Potrebno je samo da ih proba što više posjetilaca Crne Gore“, kaže Sadiku.



Za Dragicu Mirjačić iz Nikšića, vlasnicu porodične firme koja se više od deceniju bavi proizvodnjom organskih drenjina, izlaganje u Porto Montenegru je novo iskustvo. „Dosta sam mjesta obišla u Crnoj Gori i regionu, ali ovdje sam prvi put. Organizacija je savršena, posjećenost velika i interesovanje za naše proizvode. Kada bi znala jezike, bilo bi još bolje“, kazala je Mirjačić.


Porodica Mirjačić od organskih drenjima pravi, kako kaže, „sve što se može napraviti“ - sušene drenjine, sirupe, džemove, kompote, likere, slatko i rakije. „Ako kažemo da je ova drenjina iz šume, potpuno prirodna, i da je od takvog voća napravljen sok, svako ko ima razvijenu svijest o zdravlju probaće ga prije nego sokove sa konzervansima i ostalim dodacima. Imamo u Crnoj Gori mnogo sličnih, zdravih poizvoda koji treba da nađu put do tržišta, a turističko je najpoželjnije. Drago nam je što je Ministarstvo poljoprivrede preoznalo naše potrebe i što nas podržava u predstavljanju“, kazala je Mirjačić.


Pomoćnica ministra Danijela Stolica kazala je da su na ovom manifestaciji svoje proizvode, uglavnom organske, izložili neki od najboljih poljoprivrednih proizvođača iz Crne Gore. „To je jedinstvena prilika za neke od njih , posebno sa sjevera da plasiraju svoje proizvode turistima, kojih ovdje ima u značajnom broju. Na taj način se i turisti upoznaju sa našim tradicionalnim proizvodima. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno Vlada Crne Gore snažno potencira povezivanje dvije strateške grane privrede - poljoprivrede i turizma, odnosno plasman domaćih proizvoda kroz turizam, posebno tokom sezone. Proizvođači su zadovoljni prilikom da se predstave na ovakvom mjestu, a nadamo se da iduće godine više njih biti prisutno na ovoj manifestaciji“, kazala je Stolica.


Ove godine proizvode su izložili proizvođači mlijeka i mlječnih proizvoda, pršute i drugih suhomesnatih proizvoda, voća i prerađevina od voća, zatim vina i rakije, žitarica i proizvoda od žitarica, maslina i maslinovog ulja, meda i drugih pčelinjih proizvoda. Riječ je o hrani proizvedenoj na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i manjim prerađivačkim pogonima, koji su dostigli kvalitet u proizvodnji i napravili iskorak u asortimanu, pakovanju i označavanju svojih proizvoda.


Prema riječima Katarine Skanate PR Porto Montenegra, cilj kompanije Adriatic Marinas da u svoju ponudu uvrsti i autentični crnogorski gastro segment, od različitih proizvoda sa sjevera do slatko slanih delicija koje su priopremali tivatski preduzetnici.


Pijaca domaćih proizvoda biće otvorena od 09,00h do 12,00h i od 17,00h do 20,00h, tokom oba dana vikenda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika