Društvo

Predat Nominacioni dosije za upis stećaka na listu UNESCO-a

2806kulturaunesco
C
rna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija potpisale su i predale danas Nominacioni dosije za upis stećaka na Listu svjetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva kulture.

Predat Nominacioni dosije za upis stećaka na listu UNESCO-a
Portal AnalitikaIzvor

Dokument o posebnoj valorizaciji srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika u četiri države predat je generalnoj direktorki UNESCO-a, Irini Bokovoj na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope, koji se održava u Ohridu.

Iz ministarstva podsjećaju da je Nominacioni dosije za upis stećaka je jedan od najznačajnijih međudržavnih, regionalnih projekata koji je počeo potpisivanjem pisma namjere 2009. godine. Za listu UNESCO-a, stećke su zajedno nominovale Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija, a ukupno je nominovano 30 nekropola, od kojih su tri iz Crne Gore: Bare Žugića i Grčko groblje u opštini Žabljak, i Grčko groblje u opštini Plužine. Nominacioni dosije u ime Crne Gore potpisao je predsjednik Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, prof. Branislav Mićunović, koji je predvodio crnogorsku delegaciju na regionalnom sastanku.

- Predaja nominacionog dosijea predstavlja svečani trenutak kojim je okončana višegodišnja, intenzivna saradnja četiri zemlje, kojim potvrđujemo uspješnost zajedničke misije u očuvanju, valorizaciji i promociji zajedničkog nasljeđa. Predaja zajedničke nonimacije stećaka predstavlja primjer dobre saradnje i uspješnog projekta ne samo ove četiri zemlje, već čitavog Regiona - zaključio je Mićunović.

On je podsjetio da na jednom stećku sa nekropole Grčko groblje u Plužinama stoji „Bože, ja Petko krstjanin, primi dušu moju - braćo i družino molim vas ne gazite mimoidući jer sam ja bio kao i vi a vi ćete biti kao i ja smrtni“, te zaključio da svima koji djeluju u oblasti kulture ovo predstavlja značajnu poruku.

Sastanak je rezultirao usvajanjem Ohridske strategije koja daje osnove za intenziviranje kulturne saradnje u regionu Jugoistočne Evrope.

Portal Analitika