Abiznis

Preduzeće Cаrinе će morati da plate porez od 900.000 eura i kamate

286cp
P
reduzeće Cаrinе iz Podgorice, u većinskom vlasništvu Čeda Ророvića državi će morati da plati 900 hiljada eura ро­reza, plus kamate.

Preduzeće Cаrinе će morati da plate porez od 900.000 eura i kamate
Portal AnalitikaIzvor

Upravni Sud Crne Gore odbio je žalbu Carina na rješenje Poreske Uprave Područne jedinice Herceg Novi i odbio zahtjev za oslobađanje od poreza na promet prema ugovoru o kupprodaji imovine, čime je stavljena tačka na proces dug više od šest godina, pišu Vijesti.

Popović je 2007. i 2008. godine kupio pokretnu i nepokretnu imovinu preduzeća „Južni Jadran" AD Herceg Novi za oko 11 miliona eura.

„Procjenu vrijednosti imovine preduzeća obavili su ovlašćeni procjenitelji iz Podgorice koje je Popović izabrao. Poreska Uprava Područna jedinica iz Herceg Novog, odnosno ovlašćeni procjenitelji koje angažuje, procijenili su da, prometovane  nekretnine, koje je inače Čedo Popović kupio od samoga sebe , vrijede tri puta više oko 31 milion eura", navodi se u saopštenju NVO “Južni Jadran”.

Iz te NVO podsjećaju da su Poreskoj upravi dostavili „dokumentaciju da je prometovanje izvršeno, a imovina „Južnog Jadrana" AD već uknjižena na Carine" i da to nisu uradili ni Sud ni Uprava za nekretnine, iako su to po zakonu bili u obavezi.

„Sva Rješenja Poreske Uprave Herceg Novi po žalbama zastupnika preduzeća „Carine" Momčila Kneževića , bivšeg ministra pravde, danas advokata i člana više Odbora Direktora u firmama u vlasništvu Popovića , Ministarsvo finansija Crne Gore je redovno poništavalo i vraćalo na doradu Poreskoj Upravi sve do decembra 2012. kada gaje kao drugostepeni organ potvrdilo. Ministarstvo finansija je taj način direktno omogućavalo Popoviću izbjegavanje plaćanja obaveznog poreza na promet punih 6. godina Upravni Sud CrneGore je nakon godinu vijećanja definitivno stavio tačku na ovaj dobro smišljni ping pong i presudio da Popović Cedo mora da plati porez", navodi se u saopštenju NVO “Južni Jadran”. Istakli su da je svima jasno da Popović kupujući akcije nije platio realnu cijenu zemlje i objekata.

“Za specijalno tužilaštvo tu nema nezakonitosti, sve je u skladu sa zakonom. Što preduzeće „Carine" nije platilo bar porez ni do današnjeg dana njih ne interesu je”, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsjednica NVO Nada Popović.

Izvor: ND Vijesti, CdM

Portal Analitika