Abiznis

Brisel će tražiti svojih deset miliona nazad

286rb
E
vropska unija je zaprijetila crnogorskim opštinama koje nijesu ispunile svoje obaveze prema grantovima EU, odnosno nijesu završile projekte koje ona suf inansira da će tražiti svoj novac nazad, potvrđeno je Vikend novinama.

Brisel će tražiti svojih deset miliona nazad
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo unutraš­njih poslova povodom no­vonastale situacije uputilo je upozorenje crnogorskim opštinama da do avgusta izvrše sve svoje obave­ze kako ne bi došlo do ne­ugodne situacije da Brisel traži novac nazad. Tako će se neke opštine, u vremenu kada nema dovoljno novca ni za plate, morati da vra­ćaju evropske pare.

Prema informaci­jama Vikend novina, može se dogoditi da Evropska unija traži vraća-

nje kompletnog izno­sa novca nezadovolj­na dinamikom i na­činom realizacije za­jedničkih projekata, a radi se o skoro de­set miliona eura. Ina­če, obaveza opština je bila da fi-nansiraju projekte sa svega 10 odsto vrijed­nosti i to kroz radnu snagu, nadzor, projektnu doku­mentaciju. Vrijednost svih projekata je oko 9,7 milio­na eura.

Ministarstvu unutrašnjih poslova je potvrđeno , da se radi o projek­tima koji su treba­li da se za­vrše u ju­nu  ove godine, ali da njihova rea­lizacija nije okončana. Oni su potvrdili da je upućeno pismo upozorenja opšti­nama koje nijesu ispuni­le svoje obaveze u projek­tima gdje su u kontribuciji sa EU, odnosno gdje se ra­di o kofinansiranju.

Sekretar Zajednice opšti­na Refik Bojadžić izjavio je VN da je povodom za­htjeva EU prije dva dana održan sastanak u Mini­starstvu finansija, kako bi Vlada pomogla opštinama da izađu iz ćorsokaka. "Grantove je dobi­lo 17 opština. Njih se­dam je posao završilo na vrijeme, dvije će najvjerovatnije stići da urade u roku, a pro­blem imaju

Berane, Pljevlja, Bijelo Po­lje, Plav i Rožaje. Ukupna cifra koja je ostala opti­nama u obavezi je oko 500 hiljada eura. Inače projek­ti su vrijedni od 400 do pre­ko 800 hiljada eura", kaže Bojadžić.

Bojadžić kaže da postoje objektivni razlozi što poslo­vi nijesu na vrijeme završeni,

EU daje pare i ne želi da na taj novac plaća PDV. To moraju da urade opšti­ne. Opštine su opterećene i dodatnim troškovima koji se ponekad i nenadano jav­ljaju. Tu su pristupni putevi, dodatni troškovi zbog pro­mjene zakonske regulative itd. Ipak ubijeđen sam da će biti sve u redu i da će sve na obostrano zadovoljstvo bi­ti završeno", kaže Bojadžić

Prema njegovim riječima Vlada će obezbijediti nedo­stajući novac iz Egalizacionog fonda. Taj novac će biti pozajmljen opštinama, koje će ga kasnije vratiti.

Portal Analitika