Abiznis

Turistički privrednici nezadovoljni povećanjem aerodromskih taksi sa 15 na 17 eura

286ae
N
a posljednjoj sjednici Savjeta za turizam razgovarali smo o smanjenju aerodromskih taksi, čak i ukidanju u vansezoni, što je bila ideja ministra turizma, koja je jako prihvatljiva jer time direktno stimulišemo organizatore putovanja i avio-prevoznike – kazao je predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Dragan Ivančević.

Turistički privrednici nezadovoljni povećanjem aerodromskih taksi sa 15 na 17 eura
Portal AnalitikaIzvor

Odluka JP Aerodromi Crne Gore da poveća iznos putničkih aerodromskih taksi nije dobra i čini Crnu Goru manje konkurentnom na turističkom tržištu, ocijenili su za Pobjedu turistički privrednici.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović saopštio je da bilo koje povećanje cijena u ovom trenutku nije dobro.

- Crna Gora je ,,ostrvska“ zemlja i ko to ne razumije taj je u velikom problemu. Do Crne Gore jedino avionom možete doći brzo i bez velikih problema. Međutim, avio-prevoz je jako skup i to je limitirajući faktor razvoja Crne Gore kad je turizam u pitanju. Povećanje aerodromske takse za dva eura definitivno povećava troškove i nas pravi manje konkurentnim na turističkom tržištu – upozorio je Radulović.

On navodi da predstavnici Aerodroma vjerovatno imaju valjane razloge zašto povećavaju takse za dva eura, sa 15 na 17 eura.

- I ekonomski i matematički oni sigurno mogu da dokažu da su u pravu, ali treba imati još jednu činjenicu u vidu – krajnji rezultat, odnosno da li će nam to povećati ili smanjiti broj turista. Ta dva eura u ovom trenutku neće nas ni spasiti niti ćemo propasti zbog njih, ali sam siguran da ovo može na duži period da proizvede štetne posljedice  – rekao je Radulović.

Predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Dragan Ivančević smatra da svaka odluka koja treba da rezultira povećanjem bilo koje cijene ili većim nametom za one koji su nam u ovom momentu najbitniji, a to su, kako kaže, organizatori putovanja i avio-prevoznici, može da napravi velike štete za crnogorski turizam.

- Mi smo na posljednjoj sjednici Savjeta za turizam razgovarali o smanjenju aerodromskih taksi, čak i ukidanju taksi u vansezoni, što je bila ideja ministra turizma, koja je jako prihvatljiva jer time direktno stimulišemo organizatore putovanja i avio-prevoznike – kazao je Ivančević.

On smatra da će Crna Gora još dugo biti isključivo avio destinacija.

- Tako da jednostrano povećanje bilo koje cijene, a koje utiče na destimulisanje organizatora putovanja i avio-prevoznika, može da donese znatne štete ne samo u odvijanju ove nego i budućih sezona – zaključio je Ivančević.

Iz kompanije Aerodromi Crne Gore juče, kako nam je saopšteno, nijesu imali vremena da odgovore na pitanja Pobjede i objasne i prokomentarišu ovu odluku, najavljujući da ćemo odgovore dobiti početkom naredne sedmice.

 

Portal Analitika