Društvo

Nikšić: Pozitivna napustila sjednicu

286nk
Z
bog toga što nijedna njihova inicijativa nije dobila podršku na skupštinskom kolegijumu, odbornici Pozitivne Crne Gore napustili su jučerašnje zasijedanje nikšićkog opštinskog parlamenta. Predsjednik odborničkog kluba Pozitivne Ivan Radojičić saopštio je da nije prihvaćen čak ni prijedlog da se u dnevni red uvrsti rješavanje azila za pse lutalice, iako je to ozbiljan problem u gradu.

Nikšić: Pozitivna napustila sjednicu
Portal AnalitikaIzvor

Napuštanje odbornika Pozitivne, predsjednica Skupštine opštine Sonja Nikčević ocijenila je nepotrebnim, pošto je „predviđeno da se o toj važnoj temi govori u okviru informacije o aktivnostima na ostvarivanju potreba građana, a uskoro će biti na dnevnom redu biti posebna odluka o tome“.

Ostali odbornici razmotrili su završni račun budžeta opštine za prošlu godinu, koji je ostvaren 56 odsto od planiranih 35 miliona eura. Neizvršenje budžeta, sekretar Sekretarijata za privredu, finansije i razvoj Đoko Krivokapić obrazložio je lošim ekonomskim ambijentom i izostankom investicionih aktivnosti, ali i ponovljenim lokalnim izborima, zbog kojih je morao da bude usvojen privremeni budžet.

Opozicija je, međutim, za neizvršenje budžeta okrivila nedomaćinsko trošenje novca prethodnog  opštinskog rukovodstva. S tim u vezi, odbornik Demokratskog fronta Arsenije Lalatović pozvao je nadležne pravosudne organe da ispitaju navode revizora, prvenstveno o kršenju Zakona o javnim nabavkama.

Podsjetivši da su novu lokalnu upravu dočekala milionska dugovanja, predsjednik opštine Veselin Grbović ustvrdio je da su, ipak, uspjeli da ih, bez novog kreditnog zaduženja, smanje za oko osam miliona eura.

- Očekujem da će se završiti uspješno pregovori Vlade i Svjetske banke o obezbjeđenju  kredita, što bi lokalnim upravama omogućilo ne samo reprogramiranje komercijalnih kredita, nego i realizaciju razvojnih programa – kazao je Grbović.

Glasovima odborničke većine, na sjednici je usvojen i izvještaj o radu predsjednika opštine i organa lokalne uprave. Iako je iz redova opozicije ocijenjeno da „sadašnja opštinska vlast novac troši transparentnije i racionalnije od prethodne“, njeni odbornici nijesu podržali izvještaj, već su ukazali da su neophodne investicije, koje će osigurati razvoj grada i unaprijediti život građana.

Gornjepoljski vir proglašen spomenikom prirode

Svi odbornici koji su prisustvovali sjednici Skupštine opštine Nikšić glasali su za odluku o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra Spomenik prirode „Gornjepoljski vir“.

Sekretar za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Nebojša Adžić podsjeća da je studija o estaveli Gornjepoljski vir urađena prije deceniju, a nakon obnavljanja inicijative za njeno proglašenje spomenikom prirode i sprovedene javne rasprave i druge zakonske procedure, dobijena je saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma. Riječ je o estaveli prečnika 94 metra i dubine 80 do 90 metara, po čemu je jedinstvena ne samo u Crnoj Gori, nego i na Balkanu, kaže Adžić i najavljuje namjeru lokalne uprave da zaštićenim prirodnim dobrom proglasi i izvor mukavicu Vidov potok.

Pobjeda

 

Portal Analitika