Turizam

Festival hrane i vina u Porto Montenegru

portomonte2706
U
marini Porto Montenegro danas će početi Festival hrane i vina u cilju promocije crnogorskih poljoprivrednih proizvoda i povezivanja poljoprivrede i turizma.

Festival hrane i vina u Porto Montenegru
Portal AnalitikaIzvor

Festival će početi Salonom vina, koji će se održavati danas i u subotu u luksuznom ambijentu Lido kompleksa, i na kome će posjetioci moći da degustiraju vina najprestižnijih domaćih, regionalnih i evropskih vinarija.

- Tokom festivala, u marini i naselju Porto Montenegro, restorani i radnje nudiće povoljno brojne specijalitete hrane i pića, a festival će pratiti i muzički nastupi - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Pijaca domaćih proizvoda biće otvorena od devet do 12 i od 17 do 20 sati tokom oba dana vikenda. Prvog dana manifestacije poljoprivredne prozivođače obići će ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović sa saradnicima.

- Priliku da svoje proizvode približe turistima i domaćim posjetiocima Porto Montenegra dobili su proizvođači mlijeka i mlječnih proizvoda, pršute i drugih suhomesnatih proizvoda, voća i prerađevina od voća, zatim vina i rakije, žitarica i proizvoda od žitarica, maslina i maslinovog ulja, meda i drugih pčelinjih proizvoda. Riječ je o autohtonim proizvodima, proizvedenim na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i manjim prerađivačkim pogonima, koji su dostigli kvalitet u proizvodnji i napravili iskorak u asortimanu, pakovanju i označavanju svojih proizvoda - navedeno je u saopštenju.

Uspostavljanje tješnje saradnje poljoprivrednih proizvođača, hotelijera i ugostitelja, kako je ocijenjeno, važno je za jačanje kulture u poljoprivredi, ali i za jačanje promocije Crne Gore, posebno među stranim posjetiocima, koji boravak u Crnoj Gori mogu pamtiti i po dobroj hrani.

Jedan od ciljeva organizovanja manifestacije je da se poljoprivrednim proizvođačima pomogne u ostvarivanju kontakata sa turističkom privredom, kako bi što više domaćih proizvoda našlo mjesto u hotelima i restoranima.

 

Portal Analitika