Društvo

Crna Gora u utorak otvara vrata Horizonta 2020

horizont
C
rna Gora u utorak, 1. jula u 11.00 sati, u Briselu postati prva zemlja regiona koja će pristupiti novom okvirnom programu EU - Horizont 2020, saopšteno je iz Ministarstva nauke. Riječ je o programu vrijednom 77 milijardi eura, kojim će se u narednih 7 godina (2014-2020) finansirati nauka Evrope.

Crna Gora u utorak otvara vrata Horizonta 2020
Portal AnalitikaIzvor

Potpisivanjem međunarodnog sporazuma između EU i Crne Gore, u utorak, u Briselu, našoj naučnoistraživačkoj zajednici otvoriće se EU fondovi za nauku vrijedni 77 milijardi eura, jednako kao i bilo kojoj drugoj zemlji članici EU.

- Ovo je velika prilika za Crnu Goru i našu naučnoistraživačku zajednicu, a da li ćemo biti izabrani za finansiranje u najvećoj mjeri zavisi od kvaliteta predloženih projekata,  i naravno toga koliko ćemo biti vješti da se povežemo sa inostranim partnerima, kažu u Ministarstvu nauke.

Crna Gora je selektovana kao zemlja regiona sa najboljim rezultatima u pristupnim pregovorima, kada je o nauci i istraživanju riječ, te će joj, tim povodom, biti ukazana čast da prva od 6 zemalja, ispred Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Moldavije,  potpiše pristup Horizontu 2020.

Međunarodni sporazum o pristupanju Horizontu u utorak, 1.jula, ispred EU potpisaće Robert Jan Smith, direktor Direktorata za nauku i inovacije EU, a ispred Crne Gore ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović.

Horizont 2020 je nastavak Sedmog Okvirnog Programa EU za nauku, istraživanje i tehnološki razvoj (FP7), 2008-2013 i najveći je Okvirni program Evropske unije do sada, sa budžetom od 77 mlrd EUR-a za period od 7 godine (2014-2020).

Horizont 2020 je finansijski instrument koji je koncipiran tako da implementira odredbe vodeće EU inicijative „Inovativna unija“ i dokumenta „Evropa 2020“, sa ciljem obezbjeđenja konkurentnosti cjelokupnog evropskog tržišta. Program je usmjeren na jačanje ekonomskog rasta u Evropi i stvaranje novih radnih mjesta, na osnovu veće stope investiranja u nauku i istraživanje. Kako je istakla gospođa Mojra Gegan Kvin, komesarka Evropske unije za istraživanje i inovacije, tokom zvanične prezentacije novog Okvirnog programa u Briselu, „Horizont 2020“ treba da doprinese bržem ekonomskom razvoju Evrope zasnovanom na znanju, kreiranju novih radnih mjesta i stvaranju uslova za bolji kvalitet života građana Evrope“, pozivajući naučnike, predstavnike univerziteta i predstavnike malog i srednjeg biznisa da se aktivno uključe u novi Okvirni program.

Portal Analitika