Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • IZVJEŠTAJ: Godišnja dobit po hotelu 778,5 hiljada eura, plate zaposlenih značajno ispod prosjeka

IZVJEŠTAJ: Godišnja dobit po hotelu 778,5 hiljada eura, plate zaposlenih značajno ispod prosjeka

hoteli
C
rnogorski hoteli su tokom prošle godine ostvarili prosječni profit od 778,5 hiljada eura, dok je mjesečna bruto zarada zaposlenih oko 535 eura –što je značajno ispod državnog prosjeka, pokazuje izvještaj “Poslovanje hotelijerstva u Crnoj Gori”, koji je juče usvojila Vlada. Ako se zna da je prosječna majska bruto zarada u Crnoj Gori je 728 ili u neto iznosu 480 eura, onda se matematičkom računicom dolazi da je prosječna neto plata u hotelima oko 360 eura.

IZVJEŠTAJ: Godišnja dobit po hotelu 778,5 hiljada eura, plate zaposlenih značajno ispod prosjeka
Portal AnalitikaIzvor

Profitabilnost hotela: Standardni parametar za mjerenje profitabilnosti hotela jeste iznos dobiti prije odbijanja fiksnih  troškova, odnosno operativna profitabilnost (GOP – gross operating profit). U anketiranim hotelima Crne Gore, u periodu 2011-2013. godine, oprativna profitabilnost značajno je  porasla, odnosno prosječan iznos dobiti prije odbijanja fiksnih troškova po hotelskoj sobi, povećan je za 120 odsto.

Prosječno učešće dobiti prije odbijanja fiksnih troškova u prihodu anketiranih hotela 2013.  godine, iznosilo je 33,7 odsto ili prosječno 6,6 hiljada eura po hotelskoj sobi. U odnosu na prethodnu  2012. godinu, prosječan iznos dobiti prije odbijanja fiksnih troškova po sobi, u hotelima u uzorku, povećan je za 37 odsto i to uglavnom zbog većih prihoda. Uz racionalnije upravljanje  operativnim troškovima i intenzivan rast prihoda, u periodu 2014-2015. anketirani hotelijeri  očekuju značajan rast operativne profitabilnosti, na nivo od prosječno 42 odsto prihoda, konstatuje se u Izvještaju.

Značajan uticaj na realizovani rezultat u anketiranom crnogorskom hotelijerstvu ima amortizacija koja prosječno godišnje obuhvata 13,9 odsto prihoda. Prosječna prognozirana dobit za 2013.  godinu iznosi 778,5 hiljada eura po anketiranom hotelu, što u odnosu na prethodnu, 2012.  godinu predstavlja 1,3 puta bolji rezultat.

Uprkos značajno nižim platama, u Izvještaju piše da hotelijerstvo Crne Gore je, u periodu istraživanja, imalo konstantno visoke troškove rada.

Povećanje kvaliteta crnogorske hotelske industrije uticalo je u 2012. godini na povećani broj  zaposlenih po sobi hotela uključenih u istraživanje (0,72 prosječno, na bazi sati rada), uz  zadržavanje ovog indikatora na istom nivou u 2013. godini. U proteklih nekoliko godina hotelijeri  Crne Gore su racionalizovali troškove plata i standardizovali njihovo učešće u prihodu (poanketiranom hotelu prosječno 25,4 odsto u 2013. godini).

Planirane investicije: Shodno ovogodišnjem istraživanju, u 2013. godini uloženo je manje sredstava za investicione radove u anketirane hotele, i to za 54,6 odsto u odnosu na 2012. godinu. U anketiranim hotelima središnjeg dijela Crne Gore nisu predviđene investicije do kraja 2015. godine, dok većina anketiranih hotelijera planinskog dijela Crne Gore u istom periodu očekuje minimalne investicije. Najveći investicioni ciklus predviđaju hotelijeri na Primorju od kojih će 38 odsto investirati u ovoj, a

četvrtina u 2015. godini.  Anketirani crnogorski hotelijeri su u 2013. godini povećali prosječne cijena soba za 6,9 odsto u odnosu na 2012. godinu. Prosječna ostvarena cijena sobe u anketiranim hotelima je, prema  prognozi 2013. godine, iznosila 74 eura.

Prema predviđanjima hotelijera uključenih u istraživanje, u 2014. se očekuje značajniji rast cijena (za više od 20 odsto u odnosu na 2013. godinu) dok se, zbog podsticanja tražnje, u 2015.  godini ne očekuje promjena cijena smještaja. Kombinovanjem veće iskorišćenosti kapaciteta i  stabilnih cijena smještaja, u 2015. godini bi prosječan prihod smještaja anketiranih hotela trebao  porasti za 28 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Rezultati istraživanja baziraju se na uzorku u kojem preovlađuju hoteli sa 4 zvjezdice. Prosječna  starost hotela u uzorku je 27 godina, sa prosječnim periodom od posljednjeg obnavljanja od 2,8 godina.

 

P.ZEČEVIĆ

Portal Analitika