Društvo

U Crnoj Gori uhapšena dva a u drugim zemljama tri lica po Interpolovim potjernicama

2706MUP
S
lužbenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore su, postupajući po međunarodnim potjernicama NCB Interpol Visbaden, prethodnih dana uhapsili su dva lica koja potražuje SR Njemačka, dok su policije Srbije, Francuske i Italije, postupajući po potjernicama NCB Interpol Podgorica, uhapsili tri lica za kojima Crna Gora traga na međunarodnom nivou, stoji u saopštenju Tima za odnose s javnošću MUP-a.

U Crnoj Gori uhapšena dva a u drugim zemljama tri lica po Interpolovim potjernicama
Portal AnalitikaIzvor

„Naime, službenici Odjeljenja granične bezbjednosti (OGB) Nikšić su, 22. juna 2016. godine, na graničnom prelazu Vraćenovići, postupajući po potjernici NCB Interpol Visbaden, lišili slobode J.B. (29), državljanina Bosne i Hercegovine. J.B. se potražuje radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred nadležnim sudom u Hamburgu, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško razbojništvo u saučesništvu“, navodi se iz Ministarstva unutrašnji poslova.

Kako se dalje navodi u saopštenju službenici OGB Berane su istog dana, na graničnom prelazu Dračenovac, postupajući takođe po potjernici NCB Interpol Visbaden, uhapsili D.L. (45), državljanina Republike Srbije.

„Ovo lice se potražuje radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred Lokalnim sudom u Berlinu, zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela pomaganje i podsticanje napada i zelenaštvo. Nadležne sudije za istragu Višeg suda u Podgorici i Bijelom Polju su J.B. i D.L. odredili ekstradicioni pritvor. Slijedi kontakti nadležnih organa Crne Gore i SR Njemačke radi izručenja ova dva lica toj državi“, navode iz MUP-a.

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika se dalje kaže da je NCB Interpol Beograd obavijestio NCB Interpol Podgorica da su službenici Direkcije policije MUP-a Republike Srbije, 22. juna 2014. godine, na teritoriji te države, postupajući po potjernici NCB Interpol Podgorica, uhapsili Nenada Nikolića (59), državljanina Bosne i Hercegovine. On se traži radi privođenja na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci, na koju je, u decembru 2013. godine, osuđen presudom Osnovnog suda u Kotoru zbog počinjenog krivičnog djela prevara.

„Službenici Nacionalne policije Francuske su, 20. juna 2014. godine, postupajući po potjernici NCB Interpol Podgorica, lišili slobode A.V. (27) iz Pljevalja, državljanina Crne Gore. A.V. se potražuje radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred Osnovnim sudom u Baru, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda“, stoji u saopštenju.

S druge strane, službenici Policije Italije su, 19. juna 2014. godine, postupajući po potjernici NCB Interpol Podgorica, u mjestu Rimini Miramare uhapsili Besnika Himaja (39) iz Đakovice, kosovskog državljanina.

„Međunarodna potjernica za Himajem je raspisana na osnovu naredbe za hapšenje Osnovnog suda u Herceg Novom, izdate u martu 2014. godine, radi njegovog privođenja na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od pet mjeseci na koju je osuđen zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave. Slijede kontakti nadležnih organa naše zemlje i navedene tri države, radi izručenja pomenuta tri lica Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika