Kultura

PODGORIČKO LJETO: Muzika za svakoga u vrele dane

2606pgljeto
N
ovi festival, čak 11 muzičkih sadržaja i novi prostori ključne su riječi ovogodišnjeg Podgoričkog ljeta, koje će od ponedjeljka do 5. avgusta biti priređeno širom Glavnog grada.

PODGORIČKO LJETO: Muzika za svakoga u vrele dane
Portal AnalitikaIzvor

- Ovo je još jedna u nizu manifestacija koje su značajna karika kulturne ponude grada, animacija kreativnosti u periodu kada je Podgorica . Od osamnaest – a možemo reći i 19 – programa, najviše je muzičkih – deset, zatim tri likovna, dva književna, dva dramska i jedan posvećen velikanu filmske umjetnosti, Vladu Popoviću. Jer, kulturno sjećanje je bitan dio kulturne ponude jednog grada – istakao je sekretar za kulturu i sport Glavnog grada, Hamdo Kočan.

Navodeći da je ulaz na ove programe besplatan, on je potcrtao jedini izuzetak:

- Koncert Kvarteta Zagreb u CNP-u na otvaranju Podgoričkog ljeta u ponedjeljak, jedini je program gdje će se plaćati ulaznica, jer je to dobrotvorni koncert za pomoć regionu.

On je dalje naveo kako će u okviru likovnog segmenta biti upriličena retrospektivna izložba Dragoljuba – Bata Brajović u Muzejima i galerijama Podgorice, zatim izložba fotografija Edina Krnića u KIC-u „Malesija“ u Tuzima, i izložba robota nastalih reciklažom otpada, čiji je autor Danilo Baletić.

- Njegove skulpture će se naći na gradskim ulicama i trgovima, pod simboličnim nazivom „Čuvari Podgorice“. Vrijednost Baletićevog rada je potencijal njegove ekološke svijesti koju prenosi na publiku. Mladim ljudima treba da ti promost da promovišu ono što rade, a Glavni grad želi u tome da im pomogne.

Na večerima posvećenim pisanoj riječi biće predstavljena knjiga „Misao“ Dušana Ičevića i opus mladog pisca Vladimira Vojinovića.

Kočan je na kraju naveo i da su programe uspjeli da uklope u 40.000 eura koliko su predviđena sredstva iz budžeta Glavnog grada.

Direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević najavila je jedinu novinu samog programa. Riječ je o pilot-izdanju Festivala stand-up komedije Instant ex-Yu na kome će se predstaviti po dvoje izvođača iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

- Budžet pozorišnog dijela prati, da tako kažem, tu strategiju kulture koja nam ne ide na ruku. Ali, kako je ljeto vrijeme festivala, evo prilike za nešto novo – istakla je ona i dodala kako je riječ o manifestaciji čijim učesnicima je potreban samo mikrofon, jer su oni „sami svoji majstori“.

- Istina, stand-up komedija u Crnoj Gori još nije zaživjela za razliku od regiona, gdje je prvo stigla u Sloveniju i Hrvatsku prije osam godina. Time je u regionu napravljena značajna kulturna mapa, a ovim festivalom želimo da i mi budemo njen dio. Stand-up komedija je kreativnost na djelu u najboljem smislu te riječi, i nema ničeg zajedničkog sa prepričavanjem viceva. To je duhovit način da se predstavi apsurd svakodnevice, kroz njeno ismijavanje i alegorije. U eri brojnih kriza, stand-up nudi „kulturno rješenje“ kvalitetom, autorskim umjetnošću u okviru ovogodišnjeg Podgoričkog ljeta, od 19. do 21. jula u prostoru Banje i amfiteatra ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu.

Mrvaljević je takođe najavila da će na obije lokacije prve dvije večeri nastupiti po četvoro gostiju iz regiona, dok je posljednji dan, 21. jul, predviđen za specijalne goste Festivala „koji nisu stand-uperi“, alternativnu grupu „The Books of Knjige“

- Cilj festivala Instant ex-Yu je, između ostalog, da u Crnoj Gori popularizuje i motiviše one sa darom za satiru i angažovani scenski izraz da se pojave pred publikom – zaključila je ona.

Direktor podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“, Zoran Šoškić najavio je najobimniji segment Podgoričkog ljeta. Uz podsjećanje da nastavljaju programsku koncepciju prethodnih festivalskih izdanja, povezivanja sa regionom, afirmaciju mladih umjetnika, kao i promocije kulture za mlade, on je kazao da je to i glavni razlog što je u ljetnjim mjesecima predviđeno najviše muzičkih sadržaja.

Na terasi KIC-a u Podgorici nastupiće tako regionalno popularne grupe S.A.R.S, „Elemental“, „Letu štuke“ i „Zemlja gruva“, a u KIC-u „Zeta“ u Golubovcima koncert će imati „Sevdah Baby“, što će svakako privući brojnu, relativno mlađu publiku. Za ljubitelje drugačijeg popularnog zvuka, posebno veče pod nazivom „Pjesmom moju Podgoricu budim“ prirediće Žuti Serhatlić sa Velikim narodnim orkestrom isped Dvorca Petrovića. Na istom mjestu nastupiće i ženska klapa „Alata“ i hor podgoričkog KUD-a „Stanko Dragojević“. Publika će biti u prilici da na terasi KIC-a takođe čuje gitaristički duo Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića kojima će se pridružiti renomirani bubnjar Dragoljub Đuričić. A nakon dugog niza godina, mlada i izuzetno uspješna gitaristkinja Jelica Mijanović imaće koncert u Muzičkoj kapeli na Kruševcu.

- Posebno veče biće priređeno u sjećanje na izuzetnog dramskog umjetnika Vlada Popovića, filmskog, pozorišnog i televizijskog autora, jednog od osnivača beogradskog Atelja 212 i nekadašnjeg direktora CNP-a – zaključio je Šoškić.

Završetak izložbe Baletićevih skulptura i njihovo povlačenje sa ulica, simbolično će obilježiti kraj programa ovogodišnjeg Podgoričkog ljeta.

K.J.

Foto: Ivana Božović

Portal Analitika