Politika

LUKŠIĆ: Crna Gora posvećena jačanju stabilnosti Avganistana

25062_Luksic
C
rna Gora na svom putu ka članstvu u NATO i učešćem u ISAF misiji u Avganistanu pokazuje odlučnost da doprinese globalnoj bezbjednosti, kako nacionalno, tako i kroz regionalne angažmane, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija  Igor Lukšić.

LUKŠIĆ: Crna Gora posvećena jačanju stabilnosti Avganistana
Portal AnalitikaIzvor


On je na sastanku ministara vanjskih poslova Alijanse sa ne-NATO kontibutorima u ISAF misiji istakao opredijeljenost Crne Gore jačanju stabilnosti Avganistana. lukšić je informisao učesnike sastanka o pripremama desetog kontigenta crnogorske vojske koji će biti upućen u ISAF misiju.



“On je ponovio posvećenost Crne Gore učešću u misiji obuke i savjetovanja NATO u Avganistanu nakon 2014. Godine”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.



Na sastanku, kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, pohvaljen je sveukupni napredak u Avganistanu i ponovljena posvećenost NATO njegovom dugoročnom razvoju i stabilnosti.



Ministri su pozdravili uspješno održan drugi krug predsjedničkih izbora i ukazali na važnost okončanja neophodnih internih procedura za početak nove misije NATO nakon 2014. godine koja će biti fokusirana na savjetovanje i obuku i neće uključivati borbena dejstva.



“Takođe, ponovljena je posvećenost odluci NATO iz Čikaga da se pruži finiansijski doprinos održivosti avganistanskih bezbjednosnih snaga”, navodi se u saopštenju.



Ministri su na današnjem sastanku usvojili Operativni plan za posttranzicionu misiju NATO.

 

foto:www.abruzzosviluppo.it

Portal Analitika