Zanimljivosti

NASA detektovala misteriozan signal daleko od Zemlje

2506signal
A
stronomi su detektovali misteriozan signal 240 miliona svjetlosnih godina udaljen od Zemlje, u sazvježđu Persej, jednom od najmasivnijih objekata u svemiru, prenosi "Gizmodo".

NASA detektovala misteriozan signal daleko od Zemlje
Portal AnalitikaIzvor


Neidentifikovani signal predstavlja „šiljak intenziteta veoma specifične talasne dužine ultraljubičastih zraka“, a naučnici još ne znaju što je u pitanju.



Međutim, jedna od njihovih teorija je krajnje interesantna: Signal je možda stvorilo propadanje sterilnih neutrina, čestica koje su "predložene" kao kandidati za tamnu materiju.



Sudeći po Ezri Bulbulu iz Harvard Smitsonijan centra za astrofiziku na Kembridžu, naučnici znaju da je njihovo objašnjenje tamne materije prilično tanko, ali bi, ukoliko je tačno, ono bilo od izuzetnog značaja i da će nastaviti da testiraju tu interpretaciju kako bi vidjeli gdje će ih to dovesti.



Naučnici sada pokušavaju da dođu do potvrde ove interpretacije, koja bi mogla da predstavlja veliki napredak pošto niko do sada nije uspio da direktno detektuje tamnu materiju uprkos tome što astronomi procjenjuju da ona sačinjava 85 odsto sve materije u svemiru.



Pojedini naučnici čak predlažu da njeno porijeklo ne čine sterilni nutrini, već „različiti tipovi čestica, kandidata za tamnu materiju kao što je aksion“.

b92

Portal Analitika