Politika

ĐUKANOVIĆ: NATO iskazao poštovanje za ono što je do sad urađeno, kritika opozicije licemjerna

25milopremijerskisatok
P
redsjednik Vlade Milo Đukanović kazao je da je  Crna Gora ostvarila veliki uspjeh na planu realizacije politika na putu pune integracije u NATO i da je jasno „da je NATO iskazao puno poštovanje za ono što je Crna Gora uradila realizujući četiri prioritetne politike“.

ĐUKANOVIĆ: NATO iskazao poštovanje za ono što je do sad urađeno, kritika opozicije licemjerna
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući odluku Ministarskog savjeta NATO-a koji je danas u Briselu odlučio da Crna Gora ove godine neće biti pozvana da uđe u NATO, Đukanović je istakao da naša zemlja ima sve uslove i kapacitete da do 2015. postane članica NATO-a i da, kritiku opozicije na ovu temu smatra“licemjernom i neodrživom“.

- Odluku ministara zemalja članica NATO razumijem, zaista najobjektivnije gledano, kao satisfakciju za ogromne napore koje je Crna Gora učinila u realizcaiji obaveza iz četiri prioritetne politike u agendi naše NATO integracije. Svaku odluku je moguće posmatrati iz različitih uglova. Vraćamo se na onu staru dilemu da li je čaša do pola puna ili do pola prazna. Okolnost je da je NATO potvrdio svoju politiku otvorenosti samo zbog jedne države koja konkuriše za članstvo a to je Crna Gora. Jasno je da je NATO iskazao puno poštovanje za ono što je Crna Gora uradila realizujući četiri prioritetne politike na kojima je NATO insistirao za našu dalju integraciju – rekao je Đukanović novinarima nakon premijerskog sata u Skupštini Crne Gore.

Komentarišući pozive opozcije da podnese ostavku, Đukanović je rekao da bi bio srećan da je „opozicija stvarno u žalosti što Crna Gora nije dobila poziv za NATO ove godine“.

- Podsjetiću vas da je sva opozicija, ne samo parlemetarna nego sva ona opozicija vlasti i po mom dubokom uvjerenju opozicija Crnoj Gori, tokom svih ovih prethodnih mjeseci i godina napora ove valsti učinila sve da Crna Gora ne ostvari nijedan od svojih ciljeva – da ne bude nezavisna, da ne dobije status kandiata za članstvo u EU, da se ne otvore pregovori, da se ne dobije status članice NATO-a. Uprkos svemu tome Crna Gora pokazuje da ima unutrašnju snagu da savlada sve otpore na jedan demokratski primjeren način i da napreduje ka svojim ciljevima. Crna Gora je danas bliža NATO-u nego što je bila juče ili nego što je bila prpije nekoliko mjeseci i zaista kritiku opozicije na ovu temu smatram licemjernom i neodrživom – rekao je Đukanović.

Utvrditi da li je ono što je objavio Informer falsifikat: Komentarišući pisanje dnevnog lista Informer vezanog za navodni snimak direktorice MANS-a Vanje Ćalović, Đukanović je kazao  da bi zaista morali da pokažemo određeni stepen državne i društvene odgovornosti.

- Da bi odgovorili na incident koji je mnogo više od incidenta i koji upućuje na izvjesnu patologiju crnogorskog društva, morali bi krenuti od incidenta koji se dogodio i pokušati da odgovorimo na pitanje da li je u pitanju falsifikat i ko je za njega odgovoran. Ili nije u pitanju falsifikat. Ne možemo zatvarati oči i živjeti u svojoj licemjernoj stvarnosti, sa tim se moramo suočiti – rekao je premijer.

On je istakao da je zaista licemjerno govoriti o problemu Informera.

- Ono o čemu bi morali govoriti je stanje profesionalnosti medija u Crnoj Gori generalno. Jer nije Infromer pao sa druge planete, već je pao na pogodne tle koje su prethodno stvarali drugi „Informeri“ koje iz dnevnopolitičkih razloga nijesmo željeli da prepoznamo sve do sada dok se nije dogodila tema koja nam se ne dopada. Tako se ne možemo baviti ozbiljnim problemima i  imamo potrebe da razgovaramo o tome da li su stvorene sve institucionalne pretpostavke za slobodu štampe u Crnoj Gori i to da li štampa te uslove koristi da profesionalno odgovori svojim obavezama – rekao je Đukanović.

On smatra da je krajnje licemjerno podizati galamu da je kriv određeni mediji prije nego što se bilo ko “potencijalno oštećena osoba ili nadležni državni organi ne oglase  o tome da li je u pitanju falsifikat ili nije“.

- Ja sam bio veoma često predmet napada medija brutalinim falsifikatima ali sam se svaki put oglasio i kazao da to nije istina i preduzimao mjere, političke i druge, koje su mi stajale na raspolaganju. Mi do sada nijesmo čuli takvu izjavu od strane osobe o kojoj je riječ i nijesmo čuli reakciju nadležnog državnog organa – rekao je Đukanović.

Đukanovič je istakao da prijetnje redakciji Informera ne doživljava ozbiljno i da „ako neko želi da naudi bilo kome ne najvaljuje putime medija“.

- To se sve manje isplati u Crnoj Gori i ono što se dogodilo povodom napada na redakciju Vijesti ili na novinarku Dana u Nikšićiu obeshrabruje one koji razmišljaju na tu temu – poručio je remijer.

Govoreći o pregovorima oko fomriranja vlasti u Podgorici rekao je da nije vidio nijedan od uslova iz palatforme SDP-a.

- Za sada govorimo za nešto što kao uslove pregovora postavlja štampa a vjerujem da imamo zanimljivijih tema za današnji razgovor – rekao je Đukanović.

Portal Analitika