Politika

DEDOVIĆ: Radi se o uslovnom pozivu, nastavljamo u istom pravcu

dedivic
B
ez preciznijeg definisanja i formulacije, očito je da je da je NATO dao uslovni poziv Crnoj Gori. U diplomatskom maniru nam je još jednom, možda i najjasnije do sada direktno saopšteno da u našoj kući ima još izazova koji se moraju konkretno savladati da bi partneri bili potpuno uvjereni u čvrstu riješenost i našu posvećenost evroatlantskim vrijednostima, ocijenio je za CdM direktor Alfa Centra Aleksandar Dedović.

DEDOVIĆ: Radi se o uslovnom pozivu, nastavljamo u istom pravcu
Portal AnalitikaIzvor

Na spekulacije da li će samit NATO-a u Velsu biti samit proširenja stavljenja je tačka. Generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen saopštio je da Crna Gora ove godine neće biti pozvana da uđe u NATO.

“Dileme oko dnevnog reda samita u Velsu i pitanje oko eventualnog slanja pozivnice Crnoj Gori za članstvo u Aljansi, jutros je na određen način konačno pojašnjeno. Generalni sekretar je saopštio mišljenje partnera i najavio projektovani rok u kojem bi naša država mogla biti u kapacitetu i poziciji da dostojanstveno i sa punim pravom prihvati ovaj poziv.  Naime, bez preciznijeg definisanja i formulacije, očito je da se radi o "uslovnom“ pozivu, upravo onom koje i ALFA Centar najavljivao prije godinu dana. U diplomatskom maniru nam je još jednom, možda i najjasnije do sada direktno saopšteno da u našoj kući ima još izazova koji se moraju konkretno savladati da bi partneri bili potpuno uvjereni u čvrstu riješenost i našu posvećenost evroatlantskim vrijednostima”, istakao je za CdM Dedović.

Vjerovatno, objšanjava on, da u ovom momentu, za ovakav stav o izostanku proširanje Saveza postoje i objektivni razlozi, pa i oni na koje ne možemo uticati i iz tog razloga, ističe on, ih ne treba ni isticati kao presudne.

“Izvještaji o realizovanim reformama, dostignutim standardima i uspjesima na putu u NATO članstvo ozbiljno su analizirani i vrednovani od strane partnera i zbog toga smo ohrabreni da nastavimo u ovom pravcu. Očigledno da se parametri i mjerljivi indikatori u oblasti vladavine prava i borbi protiv korupcije ne čitaju samo iz ovih dokumenata”, kazao je Dedović.

Na ovom putu, naglašava on, će biti još dosta izazova koji se mogu prevazići jedino iskrenim, ozbiljnim i posvećenim radom.

“Očekujem da je to, makar ovoga puta, svima konačno jasno. U tom smislu, neophodno je konačno priznati propuste, iskazati čvrstu i jasnu političku volju i preduzeti korake ka ispunjenju i ovih uslova. Vidljivi rezultati u ovom smislu su u prvom redu  uspostavljanje institucije VDT-a, transparentan rad sudova, broj zaključenih presuda u sudskim procesima na svim nivoima i konkretnim procesuiranjem počinilaca krivičnih djela bez obzira sa kog nivoa i iz  kojeg društvenog miljea”, kazao je Dedović.

Svemu ovome, naglašava on, mora prethoditi profesionalizacija i depolitizacija institucija sistema.

“Htjeli ne htjeli, bili saglasni ili ne, promjene su neminovne i od nas se očekuje konkretna reakcija. Očekujem da je i protivnicima ovog članstva u Crnoj Gori, sada jasno da je NATO politički savez kojem je zaista stalo do očuvanja demokratskih vrijednosti i vladavine prava i da će promjene u društvu rezultirati kvalitetnijim životom za sve građane”, istakao je Dedović.

U ALFA Centru je ovakav stav Alijanse bio očekivan.

“Naravno se radujemo sprovedenim reformama čiji su rezulati iz dana u dan sve vidljiviji u društvu. Za nas su ove promjene mnogo značajnije nego sami datum slanja pozivnice. Crna Gora, kao zrelo i pravedno društvo će i ovaj poziv odgovornije prihvatiti i kao takva ga i ozbiljnije uvažiti. Poslije bitke svi su generali, ali svršenom poslu mane nema", kazao je Dedović.

Stoga je, ističe on, veoma važno da učimo i izvlačimo pouke.

"Godinama smo upozoravali na loše zamišljenu i sprovedenu komunikaciju sa građanima koja je promijenjena tek prije nekoliko mjeseci. Upozoravamo i na hitnu potrebu uređenja i unaprijeđenja oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, jer je svima sada jasno da su demokratija i ljudska prava, pored bezbjednosne komponente, konstantne vrijednosti ovog političko-vojnog saveza”, zaključio je za CdM Dedović.

 

Portal Analitika