Svijet

ERBD će odobriti 500 miliona eura kredita za oporavak od poplava

2506EBRD
U
okviru nastojanja da podstakne dugoročno kreditiranje lokalnih preduzeća i privatnih zajmoprimaoca u zemljama Zapadnog Balkana i u Hrvatskoj, Evropska banka za obnovu i razvoju (EBRD) je odlučila da partnerskim bankama odobri sredstva za kreditne linije u iznosu do 500 miliona eura.

ERBD će odobriti 500 miliona eura kredita za oporavak od poplava
Portal AnalitikaIzvor

Sredstva su odobrena prema Finansijskom okviru za Zapadni Balkan i Hrvatsku (WBFF IV), koji je oformljen da odgovori na potencijalne dodatne potrebe za finansiranjem zbog nedavnih poplava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, navodi se u saopštenju EBRD-a dostavljenom Tanjugu.

Kako dalje navodi ta institucija, Evropska unija, Svjetska banka i Ujedinjene nacije u ovom trenutku rade sa vlastima pomenutih zemalja na izradi izvještaja o procjeni štete koji će se pojaviti u narednih nekoliko nedjelja.

U okviru programa WBFF IV biće obezbijeđene kreditne linije, hibridni instrumenti i garancije za lokalne banke i nebankarske finansijske institucije u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, a za dalje kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća (MSP) i privatnih zajmoprimaca.

Izvor: blic.rs; foto: mojevijesti.ba

Portal Analitika