Politika

ĐUKANOVIĆ: Valorizacija resursa osnovni zadatak

25milopremijerskisatok
S
tvaranje preduslova za dinamičniji rast je naš osnovni zadatak. Posebnu važnost imaće reforma lokalne samouprave. Problemi koje je kriza donijela pojačavaju obavezu da brže napravimo konsolidaciju i bolje iskoristimo resurse. Kao što smo u prethodnom periodu uspješno sačuvali mir i stabilnost, uspješnost naše politike mjeriće se time da brže od drugih iskoristimo naše resurse. Nemamo važnijeg zadatka  od toga da u funkciju stavimo prepoznate resurse-  istakao je premijer Milo Đukanović na premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanika Milutina Simovića (DPS).

ĐUKANOVIĆ: Valorizacija resursa osnovni zadatak
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetio je da su u 2014. mjere fiskalne politike usmjerene na konsolidaciju javnih finansija.

Prihodi budžeta kontinuirano rastu i 11 odsto su veći u odnosu na prošlu godinu. Deficit budžeta je krajem maja iznosio 58 miliona eura ili 1,7 odsto BDP-a. Prema podacima Monstata, lani je ostvaren rast BDP-a od 3,5 odsto- naveo je Đukanović.

Đukanović je uvjeren da će brži rast nacionalne ekonomije biti uslovljen investicionim aktivnostima.

-Prosječna stopa rasta BDP-a u periodu do 2017. iznosiće 3,7 odsto- precizirao je premijer.

Đukanović je kazao da su neutemeljene optužbe vezano za netransparentnost i nezakonitosti u procesu privatizacije, ističući da je prodaja državne imovine uvijek bila javna i da mu nije poznato da je ijedna privatizacija sprovedena nezakonito.

-S istim uvjerenjem da nije bilo korupcije u privatizaciji, isto tako vjerujem da  proces privatizacije nije osnovni uzrok naših aktuelnih problema. Politički je profitabilnije igrati se socijalnom demagogijom- povlađivanje većinskoj javnosti, koja se protivi privatizaciji zbog nepravde koju sa sobom nosi,  smatram nekompetentnošću. Uvjeren sam da većina preduzeća ne bi izdržala tržišna iskušenja da nije izvršena privatizacija. Zadatak Vlade će biti da preispita svaki privatizacioni aranžman i s tom praksom smo već počeli- rekao je Đukanović, odgovarajući na pitanje Velizara Kaluđerovića (SNP).

On je dodao da je zadovoljan izbornim rezultatom u Podgorici i kazao da je duboko uvjeren da o DPS-u „odlučuju normalni ljudi“.

-Ljudi imaju neki razlog da nam daju 47 odsto glasova i nakon 24 godine. Nijeste u pravu kada kažete da sam bio predsjednik Vlade kada je rješavano pitanje kampa na Zlatici- istakao je premijer.

Premijer je istakao da je potrebno izvršiti izmjene i dopune Zakona o energetici, predviđene u trećem kvartalu ove godine, da bi se stvorio osnov da tržišna inspkecija kontroliše kvalitet goriva.

-U 2013. je realizovano 300 kontrola goriva. U 2014. je predviđen isti broj kontrola, a izvještaj o tome će biti dostupan u maju 2015. Zabilježeni su slučajevi prodaje goriva koje nije u skaldu sa standardima. U svim slučajevima je reagovala inspekcija, zabranila prodaju goriva i propisala kazne. Predviđeno je i pooštravanje kazni, i to na nivo od 2.000 do 40.000 eura- najavio je premijer, odgovarajući na pitanje poslanika Borisava Banovića (SDP).

Odluku Skupštine da se iz tekuće rezerve obezbjede sredstva za primjenu izmjenjenog Zakona o izboru odbornika i poslanika, po premijerovim riječima, Vlada nije mogla sprovesti zbog budžetskih ograničenja, a parlamentu je ostavljeno na volju da novac za ovu namjenu preusmjeri iz svojih budžetskih davanja.

-Najviše ćemo doprinijeti vladavini prava ako budemo poštovali Ustav, a nećemo doprinijeti ako budemo donosili zakone koji ga krše- konstatovao je Đukanović.

Premijer je kazao da nije pristajao, niti inicirao, da se u parlamentu razgovara o „medijima čije pisanje je prethodilo Informeru“.

-Koliko god nam se sviđala ili ne uređivačka politika nekog lista, nećemo raspravljati o tom pitanju u Skupštini i Vladi. Nastaviću da se borim za moj i dignitet moje porodice, kao i za ono što je moje poimanje ljudskih prava koje ne mogu ugrožavati sredstva javnog informisanja.  Slažem se sa Vama da je potrebno da se utvrde činjenice vezano za pisanje Informera- da li je u pitanju falsifikat ili ne. Činjenice ne treba da utvrđuje ANB, nego neki organ pravosudne vlasti. Ni meni se ne dopada sve što pišu o meni, ali sam prihvatio da budem javna ličnost- rekao je Đukanović.

Premijer je podsjetio da mjera oduzimanja nelegalno stečene imovine ima brojne efekte,  represivne i preventivne.

-Za oktobar ove godine je predviđeno donošenje Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, a u 2015. je planirano uspostavljanje nezavisnog organa koji će upravljati oduzetom imovinom. Moramo poslati jasnu poruku da država ima mehanizme da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji- podvukao je Đukanović, odgovarajući na pitanje poslanika Andrije Popovića (Liberalna partija).

Đukanović je ponovio da je uvjeren da je Crna Gora ispunila glavninu očekivanja vezano za pristupanje NATO savezu.

-Svakome je jasno da su razlozi proširenja NATO-a u geopolitici, na koju Crna Gora ne može presudno da utiče. Prioriteti u narednom periodu će biti vladavina prava, reforma vojske, reforma službi bezbjednosti i pitanje podrške NATO-u. To ostaje naš trajni zadatak. Crna Gora je razlog zbog čega je NATO potvrdio politiku otvorenih vrata. To bi svaka država, a ne samo Crna Gora, morala smatrati velikim uspjehom. Izvjesno je da ćemo u periodu  ne dužem od godinu ispuniti svoj prvi strateški cilj- ocijenio je premijer.

 

 

Portal Analitika