Svijet

Moskva: Ukinuta rezolucija o slanju vojske

2506moskva
N
a zahtjev predsjednika Rusije, gornji dom ruske skupštine danas je ukinuo rezoluciju kojom se Vladimiru Putinu dozvoljava upotreba vojne sile u Ukrajini.

Moskva: Ukinuta rezolucija o slanju vojske
Portal AnalitikaIzvor

Za ukidanje rezolucije, izglasane 1. marta, bila su 153 poslanika protiv glasa jednog poslanika, a uzdržanih nije bilo, prenijela je agencija Rojters.

Taj korak znači, prema riječima neimenovanog poslanika, "akt dobre volje da se pomogne u mirovnim naporima u Ukrajini", u kojoj Moskva sebe vidi kao branioca prava manjine koja govori ruski jezik. "Ali, to se (rezolucija) u kratkom roku može vratiti", dodao je poslanik.

Putin je zatražio u utorak od gornjeg doma ruske Dume da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi.

Putin je, uoči odlaska u zvaničnu posjetu Beču uputio pismo Savjetu federacije na ime predsjednice Valentine Matvijenko, u kome je iznio prijedlog da se ukine pravo koje je dobio od tog tijela "o upotrebi Oružanih snaga Ruske federacije na teritoriji Ukrajine".

Putin je to zatražio "u cilju normalizacije situacije i rješavanja krize u istočnim regionima Ukrajine, kao i povodom početka trostranih pregovora po tom pitanju".

Rezoluciju o upotrebi ruskih oružanih snaga u Ukrajini, gornji dom ruskog parlamenta izglasao je 1. marta.

Izvor: b92.net

Portal Analitika