Politika

SSP: Napretka ima, kasne mjere koje traže snažnu političku podršku

crna-gora-evropskaU
P
rva procjena napretka Crne Gore u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24 potvrdila je da se brojne aktivnosti sprovode u skladu sa predviđenim rokovima, ali neke bitne mjere koje zahtijevaju snažnu političku podršku kasne, zaključeno je nakon petog sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne Gore.

SSP: Napretka ima, kasne mjere koje traže snažnu političku podršku
Portal AnalitikaIzvor

Sastankom je predsjedavao Dimitris Kurkulas, zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke zadužen za evropska pitanja, koji je predvodio delegaciju Evropske unije, a Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, predvodio je crnogorsku delegaciju. Štefan File, komesar za proširenje i politiku susjedstva, predstavljao je Evropsku komisiju.

“SP savjet je ohrabrio Crnu Goru da posveti pažnju ostvarivanju mjerljivih rezultata u oblasti vladavine prava, prije svega u vezi sa slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, a naročito na visokom nivou. Što se tiče reforme pravosuđa, SP savjet je pozdravio usvajanje ustavnih amandmana koji za cilj imaju jačanje nezavisnosti i profesionalnosti sudstva, a istovremeno je naglasio potrebu da se implementacija vrši u skladu sa evropskim standardima i najboljom praksom“, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

U oblasti javne uprave, SP savjet je naglasio značaj izgradnje administrativnih kapaciteta u svijetlu buduće efikasne implementacije pravne tekovine, kao i ohrabrio Crnu Goru da sprovodi reforme s ciljem uspostavljanja efikasnije javne uprave.

“Takođe je pozvao Crnu Goru da što skorije sprovede sveobuhvatnu reformu programa upravljanja javnim finansijama. SP savjet je istakao određene izazove sa kojima se Crna Gora suočava proteklih mjeseci, koji se prije svega odnose na odgovor koji treba na uslijedi na takozvanu "Aferu Snimak“, prepreke u implementaciji ustavnih reformi, kao i na činjenicu da slučajevi prijetnji i nasilja nad novinarima i medijima ostaju neriješeni. SP savjet poziva da se posveti naročita pažnja rješavanju ovih pitanja“, stoji u saopštenju.

SP savjet je pozdravio usvajanje amandmana na set izbornih zakona, uključujući Zakon o finansiranju političkih partija i političkih kampanja.

“Istovremeno, primijetio da novi saziv Državne izborne komisije nije bio obrazovan na vrijeme za majske lokalne izbore, kao i da je značajan dio amandmana na Zakon o finansiranju političkih partija bio poništen od strane Ustavnog suda. SP savjet očekuje da će navodi o izbornim neregularnostima biti detaljno ispitani na transparentan način“, navodi se u dokumentu.

Savjet je podvukao značaj obezbjeđivanja uslova za domaće procesuiranje ratnih zločina u skladu sa humanitarnim pravom i jurisprudencijom ICTY, a pozdravio je i potpisivanje Protokola o saradnji u oblasti ratnih zločina između državnih tužilaštava Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Osvrćući se dalje na političke kriterijume, uključujući zaštitu ljudskih, građanskih i političkih prava, kao i socijalnih i ekonomskih prava, zaštite prava LGBTI osoba, zaštite ženskih prava i rodne ravnopravnosti i zaštite prava osoba koja pripadaju manjinskim grupama, SP savjet je načelno pohvalio napredak koji je ostvaren i u isto vrijeme ohrabrio Crnu Goru da se pozabavi preostalim nedostacima i osigura da se momentum reformi održi“, navodi se u saopštenju.

Savjet je pohvalio Crnu Goru za čvrstu posvećenost regionalnoj saradnji i za konstruktivnu ulogu u očuvanju regionalne stabilnosti.

Takođe, toplo je pozdravio odluku Crne Gore da formalno usaglasi svoju poziciju sa pozicijom EU po pitanju Ukrajine i takođe je pohvalio generalno odličan nivo usaglašenosti Crne Gore sa pozicijama EU u pitanjima spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike.

Na polju ekonomskih kriterijuma, SP savjet je pozdravio ekonomski rast u Crnoj Gori u protekloj godini i izrazio podršku naporima Vlade da nastavi sa konsolidacijom javnih finansija i unapređenjem poslovnog ambijenta sa ciljem stvaranja preduslova za brzi ekonomski razvoj.

"S druge strane, istakao da se Crna Gora susreće sa određenim izazovima na polju konkurentnosti, da se moraju umanjiti uticaji spoljnih faktora, kao i da treba pažljivo razmotriti dodatne mjere sa ciljem svođenja duga i deficita u okvire fiskalnih pravila. SP savjet je takođe ohrabrio Crnu Goru da osigura pravovremeno i precizno djelovanje u skladu sa zajedničkim preporukama koje je ECOFIN savjet usvojio 6. maja 2014. godine“, navodi se u saopštenju.

SP savjet je pozdravio napredak koji je Crna Gora ostvarila na polju usklađivanja zakonodavstva i kapaciteta sa evropskim standardima i pravnom tekovinom, kao i u smislu sprovođenja obaveza koje je preuzela u okviru trgovinskih odredaba SSP. Naznačio je da ograničeni administrativni kapaciteti Crne Gore predstavljaju izazov u brojnim oblastima i da ih načelno treba ojačati.

U najvećem broju oblasti je ostvaren određeni napredak, a u nekim slučajevima se može pohvaliti visok stepen usaglašavanja, iako je ostalo još dosta posla. SP savjet je ohrabrio Crnu Goru da uloži dodatne napore i posveti naročitu pažnju određenom broju pitanja koja su prepoznata u raznim oblastima.

SP savjet je razmotrio stanje u vezi sa predpristupnom finansijskom podrškom, koju EU obezbjeđuje kroz Instrument za predpristupnu podršku IPA.

Savjet je istakao da je proces skrininga za sva pregovaračka poglavlja uspješno okončan i da je sveukupno otvoreno 12 pregovaračkih poglavlja, uključujući i ona ključna za vladavinu prava – poglavlja 23 i 24, dok su dva poglavlja privremeno zatvorena.

“U ovom kontekstu, SP savjet je pozdravio ishod Međuvladine konferencije koja je održana danas. Dodatno, SP savjet je pozdravio činjenicu da su u crnogorske radne grupe za pripremu pregovora uključeni i predstavnici civilnog društva, te naglasio važnost da proces reformi bude inkluzivan da bi se ostvario neophodan napredak u pristupnim pregovorima“, navodi se u saopštenju.

U svijetlu navedenog, sastanak SP savjeta je pružio pravovremenu priliku da se razmotri napredak Crne Gore u pripremama za pristupanje i da se razmotre prioriteti za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“SP savjet je razmotrio trenutni momenat crnogorskih priprema za pristupanje, posebno u svijetlu Izvještaja Evropske komisije o napretku iz 2013. godine i načelno ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa radom na izazovima i nedostacima koji su prepoznati u toku priprema za pristupanje, kao i da dodatno razvije administrativne kapacitete. Što se tiče kopenhaških političkih kriterijuma, SP savjet je prepoznao napore koje je Crna Gora ostvarila, ali je u isto vrijeme istakao da su neophodni dalji napori u pravcu usvajanja i sprovođenja reformi u više ključnih oblasti, kao što su reforma pravosudnog sistema, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma javne uprave i implementacija ustavnih reformi“, stoji u saopštenju.

CdM

Portal Analitika