Politika

Lukšić-File: Vladavina prava centralna tema pregovaračke agende

Luksemburg_1
O
tvaranje tri nova poglavlja pokazatelj je pune posvećenosti Vlade pregovaračkom procesu, kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, navodeći da će oblast vladavine prava ostati centralna tema budućih napora u sprovođenju pregovaračke agende, prenosi Mina.

Lukšić-File: Vladavina prava centralna tema pregovaračke agende
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, kazao da se razgovaralo o veoma važnim pitanjima kao što su odnosi u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Strategije pristupanja Crne Gore EU, posebno u svijetlu Izvještaja EK o napretku Crne Gore za prošlu godinu.

Lukšić je podsjetio da je otvaranjem tri nova poglavlja 4 - Slobodno kretanje kapitala, 31 - Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika i 32 -Finansijski nadzor, Crna Gora ukupno otvorila 12 pregovaračkih poglavlja, od čega dva privremeno zatvorila.

“Otvaranje tri nova poglavlja pokazatelj je pune posvećenosti Vlade pregovaračkom procesu, i kvalitetnog rada pregovaračke strukture na ispunjavanju obaveza iz evropske agende. U tom smislu, koristim priliku da zahvalim državama članicama, a naročito grčkom predsjedavanju, Evropskoj komisiji, komesaru Fileu i njegovom timu na svim naporima koje su uložili da doprinesu uspjehu crnogorskog procesa pregovora”, rekao je on.

Lukšić je nagladio da je Crna Gora čvrsto posvećena kompletiranju dodatnog broja pregovaračkih pozicija u cilju otvaranja pregovaračkog procesa u tim poglavljima, “i nastavka pregovaračkog momentuma koji smo do sada postigli”.

“Bez ikakve sumnje, oblast vladavine prava ostaće centralna tema naših budućih napora u sprovođenju pregovaračke agende. Nakon otvaranja pregovora u 23. i 24. poglavlju, očekuje naskonsolidacija rezultata u kontekstu nedavnih izbora i daljih pravosudnih reformi”, kazao je on.

Lukšić je izrazio zadovoljstvo kontinuitetom dijaloga i saradnje između zemalja regiona zapadnog Balkana i istakao da Crna Gora nastavlja politiku razvijanja dobrosusjedskih odnosa i izgradnje stabilnijeg i bezbjednijeg regiona u pravcu učlanjenja u Evropsku uniju.

Evropski komesar Štefan File pozdravio je otvaranje tri poglavlja u pregovorima o članstvu Crne Gore u EU i saopštio da je na zasijedanju Savjeta za Stabilizaciju i pridruživanje zaključeno da je vlada u Podgorici napredovala u jačanju vladavine prava.

On je rekao da, i pored ustavnih promjena, još nije izabran državni tužilac Crne Gore jer u parlamentu nema poslaničke većine za to, i zamjerio i vladajućim i opozicionim snagama što ne uspijevaju da to sprovedu.

"Mi ponovo pozivamo da se prekine s nekažnjivošću nasilja i prijetnji novinarima i očekujemo opipljive rezultate u istrazi koji će biti više od ustanovljavanja komisije za tu svrhu i stvoriti bolju atmosferu za sredstva informisanja u Crnoj Gori", rekao je File.

Portal Analitika